Η Apple σταματά τις παραγγελίες από Pegatron λόγω εργασιακής εκμετάλλευσης φοιτητών

Η Pegatron προσπάθησε να συγκαλύψει το γεγονός
09 Νοεμβρίου 2020 11:08
Η Apple σταματά τις παραγγελίες από Pegatron λόγω εργασιακής εκμετάλλευσης φοιτητών

Η Apple έθεσε το βασικό προμηθευτή της, Pegatron, υπό επιτήρηση αφού έμαθε πως η ταϊβανέζικη εταιρία παραβίασε τον κώδικα ηθικής των προμηθευτών της Apple, ζητώντας από τους φοιτητές υπαλλήλους της να εργαστούν υπερωρίες και βραδινές βάρδιες. Σε ορισμένες περιπτώσεις έθετε καθήκοντα εργασίας στους φοιτητές που ήταν άσχετα με το αντικείμενο σπουδών τους. Μάλιστα διαπιστώθηκε πως η Pegatron προσπάθησε να αποκρύψει τις παραβιάσεις παραποιώντας έγγραφα.

Πριν από αρκετές εβδομάδες ανακαλύψαμε πως η Pegatron παραβίασε το Supplier Code of Conduct της Apple στη διοίκηση ενός προγράμματος εργασίας για φοιτητές. Η Apple έθεσε την Pegatron υπό επιτήρηση και δε θα λάβει νέες παραγγελίες από την Apple μέχρι να ολοκληρώσει όλες τις διορθωτικές ενέργειες που απαιτούνται.

Η Apple δε διευκρίνισε ακριβώς ποιοι είναι οι όροι της επιτήρησης. Η έρευνά της δε βρήκε αποδείξεις παιδικής ή εξαναγκασμένης εργασίας, ενώ πρόσθεσε πως η Pegatron έχει ήδη απολύσει το στέλεχος που είχε την εποπτεία του συγκεκριμένου προγράμματος.

Οι άνθρωποι στην Pegatron που ήταν υπεύθυνοι για τις παραβιάσεις, έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να αποφύγουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς μας.

Σε ξεχωριστή δήλωση η Pegatron ανακοίνωσε πως φοιτητές-εργαζόμενοι στα εργοστάσια της Shangai και του Kunshan βρέθηκαν να εργάζονται χωρίς να τηρούν τους τοπικούς νόμους και κανονισμούς. Έκτοτε, αποσύρθηκαν από τη γραμμή παραγωγής και τους δόθηκε “ικανοποιητική αποζημίωση”.

Η Apple και οι προμηθευτές της έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για αθέμιτες εργασιακές πρακτικές, αλλά η αμερικανική εταιρία τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο τις φήμες, παρουσιάζοντας ετήσιες αναφορές για την αλυσίδα προμηθευτών της. Το 2017, Apple και Foxconn βρήκαν ένα μικρό αριθμό φοιτητών να εργάζονται με υπερωρίες σε εργοστάσια της Κίνας, παραβιάζοντας τοπικούς νόμους.

Η τωρινή παραγωγή iPhone της Pegatron δεν αναμένεται να επηρεαστεί. Ωστόσο, είναι πιθανό να χάσει μερικές παραγγελίες της Apple τη νέα χρονιά από την Luxshare, η οποία θα γίνει η νέα κατασκευάστρια iPhone το 2021. – Jeff Pu, αναλυτής GF Securities