Η SpaceX εκτόξευσε δορυφόρο για την Space Force των ΗΠΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Η πρώτη εκτόξευση μετά τα προβλήματα κινητήρα του Falcon 9
06 Νοεμβρίου 2020 10:14
Η SpaceX εκτόξευσε δορυφόρο για την Space Force των ΗΠΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε μία κρίσιμη εκτόξευση για την SpaceX, η εταιρία κατάφερε να ολοκληρώσει επιτυχώς την αποστολή εκτόξευσης ενός GPS-III δορυφόρου για λογαριασμό της Space Force των ΗΠΑ. Η χτεσινοβραδινή εκτόξευση έρχεται μετά την ακύρωση της πρώτης εκτόξευσης τον προηγούμενο μήνα μόλις δύο δευτερόλεπτα πριν το “liftoff”, λόγω προβλημάτων με τους κινητήρες του Falcon 9. Το πρόβλημα προσέλκυσε και το ενδιαφέρον της NASA, αφού καθυστέρησε το χρονοδιάγραμμα επανδρωμένων πτήσεων προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ευτυχώς, όλα πήγαν καλά και η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε επιτυχώς από το Cape Canaveral της Florida. Μιάμιση ώρα μετά ο GPS-III SV04 δορυφόρος τέθηκε σε τροχιά, ενώ και το κύριο τμήμα του Falcon 9 επέστρεψε στη Γη για να προσνηωθεί στην αυτόνομη φορτηγίδα Of Course I Still Love You της SpaceX.

Ο GPS-III SV04 δορυφόρος θα είναι ένας από τους 31 GPS δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη. Είναι ο τέταρτος δορυφόρος νέας γενιάς, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τους παλιούς GPS δορυφόρους προσφέροντας τρεις φορές μεγαλύτερη ακρίβεια, ενώ διαθέτουν και “anti-jamming” ικανότητες για προστασία από κυβερνοεπιθέσεις. Κατασκευάζονται από την Lockheed Martin, η οποία έχει ανακοινώσει πως και ο πέμπτος δορυφόρος είναι έτοιμος και απλά περιμένει ημερομηνία εκτόξευσης. Άλλοι πέντε βρίσκονται στο στάδιο της παραγωγής, με τους τρεις από αυτούς να έχουν ήδη κατασκευαστεί και να περνούν διάφορες δοκιμές.