Η Apple βραβεύτηκε με Engineering Emmy για το ProRes video codec της

Και η Epic Games για τα 3D sets του Mandalorian
31 Οκτωβρίου 2020 10:42
Η Apple βραβεύτηκε με Engineering Emmy για το ProRes video codec της

Τα Emmy Awards βραβεύουν τα καλύτερα ταλέντα της τηλεόρασης, αλλά η Television Academy έχει καθιερώσει και τα ετήσια Engineering Emmy, τα οποία βραβεύουν τις καλύτερες τεχνολογίες και εταιρίες που κάνουν αυτές τις ταινίες και τις σειρές πραγματικότητα. Φέτος, στα 72α Engineering Emmy Awards, μεγάλη νικήτρια ήταν η Apple, η οποία κέρδισε ένα Emmy για το ProRes video codec της.

Όταν πρωτοεμφανίστηκε το 2007 με το Final Cut, υποσχόταν να διατηρήσει την ποιότητα της εικόνας με υψηλά επίπεδα λεπτομέρειας, μειώνοντας όμως το μέγεθος των αρχείων καθώς και τους χρόνους encoding και decoding. Κανείς δεν περίμενε όμως πόσο πετυχημένο θα ήταν αυτό το codec στη βιομηχανία του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Η δημοφιλία του εκτοξεύτηκε το 2010 με την κυκλοφορία της Arri από την Alexa. Επέτρεψε στους δημιουργούς να επεξεργάζονται άμεσα τα πλάνα χωρίς transcoding, με μικρή απώλεια ποιότητας, γλιτώνοντας πολύ χρόνο και έξοδα παραγωγής.

Και η Epic Games όμως βραβεύτηκε με Emmy για την Unreal Engine της, η οποία χρησιμοποιήθηκε για να αναπαράγει τα περίπλοκα 3D sets του The Mandalorian της Disney. Τα sets παράγονταν σε πραγματικό χρόνο και προβάλλονταν στη σκηνή. Έτσι, οι ηθοποιοί μπορούν να αποδώσουν καλύτερα έχοντας πίσω τους ένα ρεαλιστικό background και όχι απλά μία πράσινη οθόνη. Επιπλέον, μειώνονται σημαντικά οι χρόνοι του post-production.