Οχτώ έθνη υπέγραψαν τις "Συμφωνίες Άρτεμις" για τη Σελήνη

Εκτός η Ρωσία και η Κίνα
15 Οκτωβρίου 2020 10:10
Οχτώ έθνη υπέγραψαν τις "Συμφωνίες Άρτεμις" για τη Σελήνη

Οχτώ χώρες που συμπεριλαμβάνουν τις ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Ιαπωνία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ηνωμένο Βασίλειο, υπέγραψαν τις Συμφωνίες Άρτεμις (Artemis Accord) οι οποίες προβλέπουν μία ειρηνική, συνεργατική και διάφανη εξερεύνηση της Σελήνης. Πρόκειται πρακτικά για μία επικύρωση και επέκταση της Outer Space Treaty του 1967, η οποία προβλέπει απαγόρευση όπλων μαζικής καταστροφής στη Σελήνη και σε άλλα διαστημικά σώματα.

Σε αντίθεση όμως με εκείνη τη συνθήκη, τις Συμφωνίες Άρτεμις δεν τις έχουν υπογράψει ακόμα Ρωσία και Κίνα. Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα αν ενδιαφέρονται καν για την υπογραφή της συμφωνίας, η NASA όμως λέει πως όλο και περισσότερα κράτη θα υπογράψουν στους μήνες και τα χρόνια που έρχονται.

Ουσιαστικά, οι Συμφωνίες Άρτεμις θα βοηθήσουν στο να αποτραπούν συγκρούσεις στο διάστημα και στη Γη, ενισχύοντας την αμοιβαία κατανόηση και μειώνοντας τις παρεξηγήσεις. Η διαφάνεια, η δημόσια δήλωση και οι επιχειρήσεις αποκλιμάκωσης – αυτές είναι όλες αρχές που θα διατηρήσουν ανέπαφο το διάστημα. Το Artemis ταξίδι είναι για τη Σελήνη αλλά ο προορισμός των Συμφωνιών είναι ένα ειρηνικό και ευδόκιμο μέλλον. – Mike Gold, αναπληρωτής δευθυντής διεθνών σχέσεων της NASA

Οι Συμφωνίες Άρτεμις βασίζονται σε δέκα αρχές οι οποίες είναι οι εξής:

  • Ειρηνική Εξερεύνηση: Όλες οι δραστηριότητες που θα εκτελούνται στο Artemis πρόγραμμα πρέπει να είναι για ειρηνικό σκοπό.
  • Διαφάνεια: Αυτοί που υπέγραψαν τη συμφωνία θα πρέπει να εκτελούν τις δραστηριότητές τους με διαφάνεια για να αποφευχθεί η σύγχυση και οι συγκρούσεις.
  • Διαλειτουργικότητα: Τα έθνη που συμμετέχουν στο Artemis πρόγραμμα θα προσπαθήσουν να υποστηρίξουν διαλειτουργικά συστήματα για να ενισχύσουν την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα.
  • Βοήθεια Έκτακτης Ανάγκης: Οι υπογράφοντες δεσμεύονται να προσφέρουν βοήθεια σε προσωπικό που βρίσκεται σε κίνδυνο.
  • Δήλωση Διαστημικών Αντικειμένων: Όποιο έθνος συμμετέχει στο Artemis πρέπει να υπογράψει το Registration Convention.
  • Διάθεση Επιστημονικών Δεδομένων: Οι υπογράφοντες δεσμεύονται να δημοσιεύσουν επιστημονικές πληροφορίες, επιτρέποντας σε όλο τον κόσμο να συμμετέχει στο Artemis ταξίδι μας.
  • Διατήρηση κληρονομιάς: Οι υπογράφοντες δεσμεύονται να διατηρήσουν την διαστημική κληρονομιά μας.
  • Διαστημικοί Πόροι: Η εκμετάλλευση διαστημικών πόρων είναι κλειδί στην ασφαλή και βιώσιμη εξερεύνηση και οι υπογράφοντες δεσμεύονται αυτές οι δραστηριότητες να πραγματοποιηθούν με σεβασμό στην Outer Space Treaty.
  • Αποκλιμάκωση Έντασης: Τα υπογράφοντα έθνη δεσμεύονται να αποτρέπουν κακόβουλες παρεμβολές και να υποστηρίζουν την αρχή της δέουσας προσοχής όπως ορίζεται από την Outer Space Treaty.
  • Διαστημικά Σκουπίδια: Οι υπογράφοντες χώρες δεσμεύονται να σχεδιάσουν την ασφαλή απόρριψη σκουπιδιών.