Η Microsoft ορίζει νέες αρχές στο app store της και "τη λέει" στην Apple

Αυξάνει την πίεση για αλλαγή στις πρακτικές της Apple
09 Οκτωβρίου 2020 10:29
Η Microsoft ορίζει νέες αρχές στο app store της και "τη λέει" στην Apple

Η Microsoft άλλαξε τους κανονισμούς του app store της στα Windows και ανακοίνωσε 10 νέες αρχές που θα υιοθετήσει “για να προωθήσει τις επιλογές, το δίκαιο και την καινοτομία”. Στην πραγματικότητα υπόσχεται στους developers πως δε θα μπλοκάρει ανταγωνιστικά stores στην πλατφόρμα ή συγκεκριμένα επιχειρηματικά μοντέλα που μπορεί να χρησιμοποιεί μία εφαρμογή για να κερδίζει χρήματα. Και το κάνει δείχνοντας πρακτικά με το δάχτυλο την Apple, αφού διαλέγει ένα διαφορετικό μονοπάτι από αυτό που περπατά η Apple αλλά και η Google, οι οποίες παρακρατούν το 30% των in-app αγορών. Μάλιστα η Microsoft δεσμεύεται να χρεώνει “λογικές αμοιβές”, ενώ δε θα μπλοκάρει εφαρμογές στα Windows ανάλογα με την επιλογή του developer για το σύστημα in-app πληρωμών.

Η “μαχαιριά” στην Apple γίνεται εμφανής και με τη δήλωση της Microsoft περί αλλαγών.

Τα Windows 10 είναι μία ανοιχτή πλατφόρμα. Αντίθετα με άλλες δημοφιλείς ψηφιακές πλατφόρμες, οι developers είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τον τρόπο που θα διανείμουν τις εφαρμογές τους. Το Microsoft Store είναι μόνο ένας τρόπος.

Οι 10 αρχές της Microsoft για το app store της είναι οι εξής:

  1. Οι developers θα έχουν την ελευθερία να διαλέγουν αν θέλουν να διανείμουν τις εφαρμογές τους για τα Windows από το app store μας. Δε θα μπλοκάρουμε ανταγωνιστικά app stores στα Windows.
  2. Δε θα μπλοκάρουμε μία εφαρμογή των Windows βασισμένοι στο επιχειρηματικό μοντέλο του developer ή λόγω του τρόπου που παραδίδει περιεχόμενο και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανόμενου περιεχομένου που είναι εγκατεστημένο σε συσκευή ή γίνεται stream από το cloud.
  3. Δε θα μπλοκάρουμε εφαρμογή των Windows βασισμένοι στο σύστημα πληρωμών που διάλεξε ο developer να χρησιμοποιήσει για την επεξεργασία πληρωμών που γίνονται από την εφαρμογή του.
  4. Θα δώσουμε στους developers πρόσβαση εκ των προτέρων στο interface που χρησιμοποιούμε στα Windows, όπως ορίζεται στο Interoperability Principles.
  5. Κάθε developer θα έχει πρόσβαση στο app store μας, αρκεί να τηρεί αντικειμενικά standards και απαιτήσεις που συμπεριλαμβάνουν την ασφάλεια, την ιδιωτικότητα, την ποιότητα, το περιεχόμενο και την ψηφιακή ασφάλεια.
  6. Το app store μας, θα χρεώνει λογικές αμοιβές που αντικατοπτρίζουν τον ανταγωνισμό που δεχόμαστε από άλλα app stores στα Windows και δε θα αναγκάσουμε τον developer να πουλήσει μέσω της εφαρμογής του οτιδήποτε δε θέλει να πουλήσει.
  7. Το app store μας, δε θα αποτρέψει τους developers από το να επικοινωνούν απευθείας με τους χρήστες μέσω των εφαρμογών τους για νόμιμες επιχειρηματικές πρακτικές.
  8. Το app store μας, θα κρατήσει τις δικές μας εφαρμογές στα ίδια standards στα οποία κρατά τις ανταγωνιστικές εφαρμογές.
  9. Η Microsoft δε θα χρησιμοποιήσει μη-δημόσιες πληροφορίες και δεδομένα σχετικές με την εφαρμογή ενός developer από το app store της, για να ανταγωνιστεί αυτή την εφαρμογή.
  10. Το app store μας, θα είναι ξεκάθαρο σχετικά με τους κανόνες και τις πρακτικές και τις ευκαιρίες για προώθηση και marketing, θα τους εφαρμόζει παντού και αντικειμενικά, θα προσφέρει προειδοποίηση για αλλαγές και θα διαθέσει μία δίκαιη διαδικασία για να επιλύονται οι διαφορές.