Τα σκυλιά του Στρατού των ΗΠΑ θα εξοπλιστούν με γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας

Για να μην κινδυνεύουν οι στρατιώτες
08 Οκτωβρίου 2020 10:51
Τα σκυλιά του Στρατού των ΗΠΑ θα εξοπλιστούν με γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας

Οι στρατιωτικοί σκύλοι αναλαμβάνουν συχνά καθήκοντα ανίχνευσης εκρηκτικών. Τις περισσότερες φορές όμως, οι άνθρωποι χειριστές τους πρέπει να είναι κοντά τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν και οι ίδιοι αν ενεργοποιηθεί κάποιος εκρηκτικός μηχανισμός, ενώ σε ενεργά πεδία μάχης αποτελούν στόχο ελεύθερων σκοπευτών.

Έτσι, ο Στρατός των ΗΠΑ αποφάσισε να εξοπλίσει τα σκυλιά με γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας. Τα γυαλιά αναπτύχθηκαν από την Command Sight Inc. σε συνεργασία με το Army Research Laboratory. Τα γυαλιά προβάλουν στα μάτια του σκύλου τις οπτικές οδηγίες του χειριστή τους, ενώ διαθέτουν και κάμερα για να βλέπουν οι χειριστές αυτά που βλέπουν τα σκυλιά. Έτσι, οι χειριστές των σκύλων μπορούν να δίνουν εντολές στο σκύλο απομακρυσμένα.

Η επαυξημένη πραγματικότητα λειτουργεί διαφορετικά για τους σκύλους από ότι για τους ανθρώπους. Η AR θα χρησιμοποιηθεί για να προσφέρει στα σκυλιά εντολές, δε θα αλληλεπιδράσει ο σκύλος με αυτήν όπως κάνουν οι άνθρωποι. Αυτή η νέα τεχνολογία μας προσφέρει ένα σημαντικό εργαλείο για να επικοινωνήσουμε καλύτερα με τα στρατιωτικά σκυλιά.

 

Είμαστε ακόμα στα αρχικά στάδια έρευνας αλλά τα αποτελέσματα από τα πειράματά μας είναι εξαιρετικά υποσχόμενα. Αρκετή από την έρευνα έγινε με το δικό μου ροτβάιλερ, τον Mater. Η ικανότητά του να προσαρμόζεται από την υπόλοιπη εκπαίδευση στην εργασία με τα AR γυαλιά είναι εκπληκτική. Έχουμε ακόμα δρόμο για να πάμε από τη βασική επιστήμη και ανάπτυξη στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας στους σκύλους και στις μονάδες τους. – Dr. Stephen Lee, επικεφαλής επιστήμονας

Το αρχικό πρωτότυπο είναι ογκώδες και με καλώδια, αλλά οι ερευνητές ελπίζουν να το κάνουν μικρότερο και ασύρματο στις επόμενες εκδόσεις. Επιπλέον, ο σχεδιασμός των γυαλιών γίνεται με βάση τα προστατευτικά που φορούν ήδη στα μάτια τους τα σκυλιά για προστασία σε αποστολές με έντονα φαινόμενα ή εναέρια ανάπτυξη, κάτι που σημαίνει ότι έχουν ήδη συνηθίσει κάτι τέτοιο στο κεφάλι τους. Κάθε σκύλος έλαβε ένα 3D σκανάρισμα για να υπολογιστούν τα δεδομένα διαστάσεων έτσι ώστε να τοποθετηθούν τα οπτικά και τα ηλεκτρονικά στοιχεία στο κατάλληλο σημείο για τον κάθε σκύλο.