Η Epic, το Spotify και άλλοι, δημιουργούν μία συμμαχία εναντίον της Apple

“Κάθε μέρα, η Apple φορολογεί τους καταναλωτές και συντρίβει την καινοτομία”
25 Σεπτεμβρίου 2020 09:24
Η Epic, το Spotify και άλλοι, δημιουργούν μία συμμαχία εναντίον της Apple

Αρκετές εταιρίες όπως η Epic Games, το Spotify, το Match Group, το Tile και άλλες, δημιούργησαν μία συμμαχία για να πιέσουν την Apple να αλλάξει τους κανόνες του App Store. Η συμμαχία ονομάζεται The Coalition for App Fairness και στην αρχική σελίδα δηλώνει με κεφαλαία γράμματα πως “κάθε μέρα, η Apple φορολογεί τους καταναλωτές και συντρίβει την καινοτομία”. Πρόκειται για έναν ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό οργανισμό από κορυφαίες εταιρίες που υποστηρίζουν την ελευθερία της επιλογής και το δίκαιο ανταγωνισμό στο οικοσύστημα των εφαρμογών.

Εταιρίες όπως η Epic, το Spotify και το Tile έχουν ήδη δικαστικές διαμάχες με την Apple ή την Google. Η συμμαχία σκοπό έχει να δώσει τα απαραίτητα μέσα σε εταιρίες για να μεγαλώσει η φωνή τους και να υποστηρίξει μικρότερους developers οι οποίοι δεν έχουν καμία πιθανότητα να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στην Apple μόνοι τους.

Η Apple χρησιμοποιεί τον έλεγχο του iOS οικοσυστήματος για να ωφελήσει την ίδια ελέγχοντας τα προϊόντα και τα χαρακτηριστικά που είναι διαθέσιμα στους καταναλωτές. Η εταιρία απαιτεί από τους κατασκευαστές εξοπλισμού να περιορίσουν τις επιλογές, αναγκάζει τους developers να πουλούν μέσω του App Store και κλέβει ακόμα και ιδέες από ανταγωνιστές. Για τις περισσότερες αγορές που πραγματοποιούνται στο App Store, η Apple κρατάει το 30% από την τιμή αγοράς. Καμία άλλη προμήθεια – σε καμία βιομηχανία – δεν πλησιάζει αυτό το ποσοστό. Αυτός ο φόρος εφαρμογών επιβαρύνει πολύ την αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών και τα έσοδα των developers. Ο φόρος αυτός είναι εξαιρετικά άδικος όταν επιβάλλεται σε εφαρμογές που ανταγωνίζονται ευθέως αυτές της Apple, αυξάνοντας τις τιμές και τοποθετώντας τες σε ξεκάθαρο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Αν οι καταναλωτές θέλουν να χρησιμοποιήσουν μία μοντέρνα κινητή συσκευή, η Apple χρησιμοποιεί ένα φόρο που κανείς δεν μπορεί να αποφύγει. Κανένας ανταγωνισμός, καμία επιλογή, καθόλου πόροι. Οι κανόνες του App Store είναι φυλακή στην οποία οι καταναλωτές αναγκάζονται να πληρώνουν και οι developers δεν μπορούν να αποδράσουν.

Η συμμαχία προτείνει ένα κώδικα συμπεριφοράς που θέλει να υιοθετήσουν η Apple και άλλα stores. Ζητά να μην πληρώνουν άδικους και παράλογους φόρους οι developers και να δοθούν στους developers οι τεχνικές λεπτομέρειες της πλατφόρμας. Τέλος, απαιτεί οι developers να μην αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν ένα αποκλειστικό app store με τις υποχρεώσεις που επιφέρει αυτό.