EE: Τσουχτερό πρόστιμο €1.8 δις στην Apple μετά τα παράπονα του Spotify

Κατηγορείται για αντιανταγωνιστική συμπεριφορά η Apple
04 Μαρτίου 2024 22:53
EE: Τσουχτερό πρόστιμο €1.8 δις στην Apple μετά τα παράπονα του Spotify

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις επέβαλε ένα βαρύ πρόστιμο ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Apple. Η απόφαση αυτή ήρθε μετά από εκτεταμένη έρευνα που αποκάλυψε ότι η Apple καταπνίγει τον ανταγωνισμό μεταξύ των υπηρεσιών streaming μουσικής, συμπεριλαμβανομένου του γίγαντα της βιομηχανίας Spotify, εκμεταλλευόμενη τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά. Τα ευρήματα της έρευνας αυτής έδειξαν ότι οι καταναλωτές επηρεάστηκαν αρνητικά, πληρώνοντας περισσότερα για τις υπηρεσίες streaming μουσικής λόγω των περιοριστικών πρακτικών της Apple.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκονταν οι καταγγελίες του Spotify, οι οποίες επικεντρώνονταν στο γεγονός ότι το App Store της Apple αποτελεί την αποκλειστική πύλη για τις εφαρμογές στα iPhone. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμανε ότι οι ενέργειες της Apple επί σχεδόν μια δεκαετία οδήγησαν ενδεχομένως τους χρήστες του iOS να επιβαρύνονται με σημαντικά υψηλότερο κόστος για τις συνδρομές στις υπηρεσίες streaming μουσικής.

Η επιβολή του προστίμου ανακοινώθηκε από την Ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού Margrethe Vestager, η οποία τόνισε ότι μια μικρότερη ποινή δεν θα αρκούσε ως αποτρεπτικός παράγοντας για μελλοντικές παραβιάσεις της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού από την Apple ή οποιοδήποτε άλλο τεχνολογικό κολοσσό. Η Vestager υπογράμμισε ότι το πρόστιμο αποσκοπεί στην πρόληψη της επανάληψης τέτοιων αντιανταγωνιστικών συμπεριφορών, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της ΕΕ να αντιμετωπίσει τις παράνομες δραστηριότητες των κυρίαρχων εταιριών.

Μάλιστα, μεταξύ άλλων τόνισε:

Οι developers δεν επιτρεπόταν να ενημερώνουν τους χρήστες μέσα από τις δικές τους εφαρμογές αν υπήρχαν φθηνότερες τιμές για την ίδια συνδρομή που επιθυμούσαν στο διαδίκτυο.

[…]

Επίσης, δεν επιτρεπόταν να περιλαμβάνουν συνδέσμους στις εφαρμογές τους για να μεταφέρουν τους καταναλωτές στις ιστοσελίδες τους και να πληρώνουν εκεί χαμηλότερες τιμές εκεί.

Παρά το γεγονός ότι το πρόστιμο κατανέμεται στα επιμέρους κράτη μέλη και όχι στην άμεση αποζημίωση των θιγόμενων πελατών, η Vestager σημείωσε ότι το πρόστιμο αυτό αντιστοιχεί στο 0,5% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών της Apple, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη σοβαρότητα με την οποία η ΕΕ αντιμετωπίζει τέτοιου είδους παραβάσεις.

Αναμενόμενα, μετά την σημερινή ανακοίνωση η Apple εξέφρασε την πρόθεσή της να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, υποστηρίζοντας ότι τα ευρήματα της Επιτροπής παραβλέπουν τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα της αγοράς και τα οφέλη που αποκομίζουν οι καταναλωτές από το App Store. Στην αντίπερα όχθη, το Spotify καλωσόρισε την απόφαση ως νίκη των αρχών της ελεύθερης αγοράς, υποστηρίζοντας ότι οι πελάτες θα πρέπει να έχουν την αυτονομία να κάνουν συνειδητές επιλογές για τις αγορές τους.