Πιθανά σημάδια ζωής στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης

Εξωγήινα μικρόβια μπορεί να παράγουν χημικές ενώσεις
15 Σεπτεμβρίου 2020 10:37
Πιθανά σημάδια ζωής στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης

Δύο papers που δημοσιεύτηκαν αποκαλύπτουν μία σημαντική ανακάλυψη αστρονόμων. Όπως αναφέρουν και οι New York Times, οι αστρονόμοι ανίχνευσαν τη χημική ένωση φωσφίνη στην πυκνή ατμόσφαιρα της Αφροδίτης. Πιστεύουν μάλιστα πως η φωσφίνη έχει παραχθεί από ζωντανούς μικροοργανισμούς που ζουν σε μία εξωγήινη βιόσφαιρα.

Η ανακάλυψη της φωσφίνης στην Αφροδίτη έγινε το 2017 από την αστρονόμο Jane Greaves και το Μάρτιο του 2019 επιβεβαιώθηκε από το ισχυρό τηλεσκόπιο της Χιλής. Η έρευνά τους όμως σταμάτησε λόγω της πανδημίας και του ελάχιστου χρόνου που γίνεται ορατή η Αφροδίτη στον ορίζοντα. Τα επίπεδα της φωσφίνης κυμαίνονται από πέντε έως είκοσι μέρη ανά δισεκατομμύριο, χιλιάδες φορές περισσότερο από αυτό που βρίσκουμε στην ατμόσφαιρα της Γης.

Το φως διασπά συνεχώς την φωσφίνη και θεωρητικά τα μικρόβια μπορούν να την αναπαράγουν. Σίγουρη απάντηση δεν υπάρχει και αρκετοί επιστήμονες δεν έχουν ακόμα πειστεί πως παράγεται από αναερόβια ζωή. Τα ευρήματα θα προκαλέσουν περισσότερη έρευνα γύρω από την Αφροδίτη, η οποία έως τώρα θεωρείται εξαιρετικά αφιλόξενη για ζωντανούς μικροοργανισμούς.