Επιτυχημένη εκτόξευση Vega πυραύλου μετά από ένα χρόνο

Η Ευρώπη μπαίνει στο παιχνίδι των εκτοξεύσεων μικροδορυφόρων
06 Σεπτεμβρίου 2020 10:30
Επιτυχημένη εκτόξευση Vega πυραύλου μετά από ένα χρόνο

Μέσα στη βδομάδα η ευρωπαϊκή Arianespace εκτόξευσε με επιτυχία έναν Vega πύραυλο από την Γαλλική Γουιάνα. Είναι η πρώτη εκτόξευση Vega πυραύλου μετά την αποτυχία του Ιουλίου του 2019, όπου ο πύραυλος αντιμετώπισε προβλήματα δύο λεπτά μετά την εκτόξευση, καταστρέφοντας τελικά τον στρατιωτικό δορυφόρο που μετέφερε.

Η τωρινή εκτόξευση έφερε σε τροχιά 53 μικροδορυφόρους με επιτυχία, επιδεικνύοντας το νέο σύστημα απελευθέρωσης δορυφόρων SSMS που βλέπετε στην παραπάνω εικόνα. Το Small Spacecraft Mission Service αναπτύχθηκε από την ESA σε συνεργασία με την ιταλική Avio και παράγεται από την τσέχικη SAB Aerospace.

Η Arianespace δηλώνει έτοιμη να εξυπηρετήσει πελάτες που θέλουν να φέρουν μικροδορυφόρους σε τροχιά, φέρνοντας ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απέναντι στους μεγαλύτερους πυραύλους της SpaceX και της ULA και τους μικρότερους της Rocket Lab.

Αν έχεις ένα μεγάλο πύραυλο που έχει πολύ χώρο και θα σου επιτρέψει να έχεις και μία καλή τιμή, θα πρέπει να στριμώξεις πολλούς δορυφόρους εκεί μέσα και θα πρέπει να τους στείλεις όλους στην ίδια τροχιά, κάτι που δε σου δίνει επιλογές αν θες να πας σε μεγαλύτερο υψόμετρο για παράδειγμα. Την ίδια στιγμή, αν ο πύραυλος είναι μικρός, αν είναι μία πτήση μόνο για σένα, μπορεί να είναι πολύ ακριβό. – Stella Guillen, Αντιπρόεδρος πωλήσεων και marketing, Arianespace

Η αποστολή αυτή ήταν η έκτη αποστολή της Arianespace μέσα στο 2020. Προηγήθηκαν τρεις μεγάλου φορτίου με τον Ariane 5s και δύο μεσαίου φορτίου με Soyuz σκάφη. Σειρά έχει η εκτόξευση ενός Soyuz από το διαστημοδρόμιο της Γαλλικής Γουιάνας στις 16 Οκτωβρίου.