Η Google αντικαθιστά τα πτυχία πανεπιστημίου με πιστοποιητικά εξαμήνου

Ανταποκρινόμενη στην εκπαιδευτική κρίση των ΗΠΑ
29 Αυγούστου 2020 10:46
Η Google αντικαθιστά τα πτυχία πανεπιστημίου με πιστοποιητικά εξαμήνου

Θα μπορούσε μία ταχύρρυθμη εκπαίδευση εξαμήνου να αντικαταστήσει μία τετραετή εκπαίδευση σε ένα πανεπιστήμιο, όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση; Η Google φαίνεται να απαντά θετικά. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η Google θα προσφέρει Google Learning Certificates, τα οποία θα πιστοποιούν την εξάμηνη εκπαίδευση κάποιου σε έναν τομέα εργασίας. Η τιμή των μαθημάτων δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά η Google έχει ανακοινώσει ήδη 100.000 υποτροφίες. Τα μαθήματα θα δώσουν στους ενδιαφερομένους γνώσεις για Data Analytics, Project Management και User Experience Design.

Ο τεχνολογικός κολοσσός λοιπόν, λέει πως θα δέχεται τα Google Learning Certificates ως ισότιμα με τετραετή ανώτερη εκπαίδευση για αυτές τις θέσεις.

Αυτά τα νέα προγράμματα καριέρας έχουν σχεδιαστεί και διδάσκονται από υπαλλήλους της Google που εργάζονται σε αυτούς τους τομείς. Τα προγράμματα εξοπλίζουν τους συμμετέχοντες με τις βασικές ικανότητες που χρειάζονται για να βρουν εργασία. Κανένα πτυχίο ή πρότερη εμπειρία δεν απαιτείται για να κάνετε τα μαθήματα. Πάρτε για παράδειγμα τον Yves Cooper, ο οποίος μπήκε στο πρόγραμμα μέσω του Grow with Google Partner, Merit America, ενώ εργαζόταν ως οδηγός παραδόσεων. Μέσα σε πέντε μέρες αφού ολοκλήρωσε το πρόγραμμα, του προσφέρθηκε η θέση ως τεχνικός IT helpdesk σε μία μη κερδοσκοπική στην Washington.

Στις ΗΠΑ υπάρχει ένα γενικότερο κύμα μετάβασης από την παραδοσιακή ακαδημαϊκή μόρφωση σε άλλες πιο ευέλικτες μορφές για εργασία. Πάρτε για παράδειγμα τον Elon Musk ο οποίος δε ζητά πτυχίο για εργασία στην Tesla. Η τάση αυτή προέρχεται από τη δυσκολία της προσβασιμότητας των πτυχίων στους μαθητές λόγω του οικονομικού στοιχείου, το οποίο αφήνει δυσβάσταχτα χρέη στους φοιτητές που αναγκάζονται να τα αποπληρώνουν για δεκαετίες, ενώ για μαθητές από οικογένειες με χαμηλότερες οικονομικές δυνατότητες η κολλεγιακή μόρφωση είναι απλά ένα όνειρο. Το Google Career Certificate υπόσχεται να προετοιμάσει τους ενδιαφερόμενους για άμεση εργασία, με πολύ μικρότερο χρόνο εκπαίδευσης και φυσικά με πολύ μικρότερο κόστος.

Η τεχνολογία υπήρξε σανίδα σωτηρίας για πολλές μικρές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης της COVID-19. Και τα online εργαλεία μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αποκτήσουν νέες ικανότητες και να βρουν εργασία με καλό μισθό. Τα πτυχία των κολλεγίων είναι εκτός δυνατοτήτων πολλών Αμερικανών και δε θα έπρεπε να χρειάζεσαι ένα πτυχίο κολλεγίου για να έχει οικονομική ασφάλεια. Χρειαζόμαστε νέες, προσβάσιμες λύσεις εκπαίδευσης για εργασία για να βοηθήσουμε την Αμερική να σταθεί ξανά στα πόδια της.