Μικροπλαστικά εντοπίστηκαν σε ανθρώπινους ιστούς για πρώτη φορά

Άγνωστες ακόμα οι επιπτώσεις
19 Αυγούστου 2020 11:03
Μικροπλαστικά εντοπίστηκαν σε ανθρώπινους ιστούς για πρώτη φορά

Τα μικροπλαστικά εντοπίζονται πλέον σε κάθε γωνιά του πλανήτη, από το χιόνι της Αρκτικής μέχρι τα βάθη των ωκεανών, ενώ τα ζώα και ο άνθρωπος τα καταναλώνουν μέσω της τροφικής αλυσίδας, με άγνωστες μέχρι στιγμές συνέπειες για την υγεία τους. Επιστήμονες του Arizona State University με μία νέα τεχνική, εντόπισαν για πρώτη φορά την παρουσία μικροπλαστικών και νανοπλαστικών σε ανθρώπινους ιστούς. Τα πλαστικά μάλιστα βρέθηκαν και στα 47 δείγματα ιστού που πήρανε από πνευμόνια, σπλήνα, νεφρά και συκώτι, νεκρών ανθρώπων που δώρισαν τα σώματά τους στην επιστήμη.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο American Chemical Society τη Δευτέρα και θα βοηθήσει άλλους ερευνητές να διαπιστώσουν τα επίπεδα μόλυνσης σε διάφορα ανθρώπινα όργανα.

Θα ήταν αφελές να πιστεύει κανείς πως υπάρχει πλαστικό παντού αλλά όχι μέσα μας. Τώρα προσφέρουμε μία ερευνητική πλατφόρμα που θα επιτρέψει σε εμάς και άλλους να ψάξουμε για το αόρατο – αυτά τα σωματίδια που είναι πολύ μικρά για τα δούμε. Το ρίσκο για την υγεία μας πραγματικά προέρχεται στα μικρά σωματίδια. – Rolf Halden, Arizona State University

Τα μικροπλαστικά ορίζονται ως κομμάτια πλαστικού μικρότερα των 5 χιλιοστών σε διάμετρο, ενώ τα νανοπλαστικά μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 0.001 χιλιοστά.

Μπορείτε να βρείτε πλαστικά που μολύνουν το περιβάλλον πραγματικά σε κάθε τοποθεσία στη Γη και σε λίγες δεκαετίες πήγαμε από το να βλέπουμε το πλαστικό ως ένα υπέροχο όφελος στο να το θεωρούμε απειλή. Υπάρχουν αποδείξεις πως το πλαστικό μπαίνει στο σώμα μας, αλλά πολύ λίγες μελέτες έχουν ψάξει για αυτό εκεί. Και έως τώρα, δεν ξέρουμε αν το πλαστικό είναι απλά μία ενόχληση ή αντιπροσωπεύει έναν κίνδυνο υγείας για τον άνθρωπο. – Charles Rolsky, Arizona State University

Όλοι οι δότες οργάνων είχαν δώσει στους ερευνητές λεπτομερές ιστορικό του τρόπου ζωής τους, της δίαιτάς τους και της εργασίας τους, ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν μία παραπάνω ιδέα για τον τρόπο που ενσωματώθηκαν αυτά τα υλικά στο σώμα τους.

Δε θέλουμε να ξεσηκώσουμε τον κόσμο, αλλά είναι ανησυχητικό που αυτά τα μη βιοδιασπώμενα υλικά που βρίσκονται παντού, μπορούν να εισαχθούν και να συγκεντρωθούν σε ανθρώπινο ιστό και δεν ξέρουμε τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία. Μόλις κατανοήσουμε καλύτερα τι υπάρχει μέσα στους ιστούς, θα πραγματοποιήσουμε επιδημιολογικές μελέτες για να εκτιμήσουμε τα αποτελέσματα στην ανθρώπινη υγεία. Έτσι, θα ξεκινήσουμε να κατανοούμε τα πιθανά ρίσκα για την υγεία, αν αυτά υπάρχουν. – Varun Kelkar, Arizona State Univesrity

Ανεξαρτήτως πάντως από τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία μας, η ανακάλυψη μικροπλαστικών και νανοπλαστικών σε ανθρώπινα όργανα αποκαλύπτει πόσο έχουμε μολύνει τον πλανήτη με ένα υλικό ανθρώπινης κατασκευής που μετράει μόλις έναν αιώνα παραγωγής.