Το στρώμα πάγου που λιώνει στην Γροιλανδία ξεπέρασε το σημείο χωρίς επιστροφή

Είναι η κύρια αιτία της αύξησης της στάθμης της θάλασσας
17 Αυγούστου 2020 10:20
Το στρώμα πάγου που λιώνει στην Γροιλανδία ξεπέρασε το σημείο χωρίς επιστροφή

Ερευνητές του Ohio University που μελετούν το στρώμα πάγου στη Γροιλανδία, ανακοίνωσαν πως το λιώσιμό του έχει ξεπεράσει πλέον το σημείο χωρίς επιστροφή. Αυτό σημαίνει πως το δεύτερο μεγαλύτερο σώμα πάγου στον κόσμο θα συνεχίσει να λιώνει ακόμα κι αν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες σταματήσουν να αυξάνονται, μιας και οι χιονοπτώσεις δεν είναι αρκετές πλέον για να αναπληρώσουν τους παγετώνες της Γροιλανδίας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature και σε αυτήν οι επιστήμονες μελέτησαν δορυφορικά δεδομένα 40 ετών για πάνω από 200 μεγάλους παγετώνες που “αδειάζουν” στον ωκεανό. Στο μακρινό μέλλον, ένα πλήρες λιώσιμο του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας μπορεί να αυξήσει τη στάθμη της θάλασσας έως και 7 μέτρα έως το έτος 3000, “καταπίνοντας” παραλιακές πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας είναι υπεύθυνο για τη μεγαλύτερη αύξηση στη στάθμη της θάλασσας μέχρι στιγμής, ενώ μία μελέτη που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο έκανε λόγο για άνοδο 6.9 εκατοστών μέσα στα επόμενα 80 χρόνια. Οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου μιας και το λιώσιμο δε θα γίνει με σταθερό ρυθμό αλλά θα επιταχύνει διαρκώς.

Ξεπεράσαμε το σημείο χωρίς επιστροφή, αλλά προφανώς υπάρχουν κι άλλα. Αντί να είναι ένα σημείο καμπής από το οποίο περάσαμε από ένα σωστό στρώμα πάγου σε ένα ταχέως λιωμένο, μοιάζει περισσότερο με μία σκάλα από την οποία πέσαμε στο πρώτο σκαλί αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα μέχρι τον πάτο. – Ian Howat, παγετωνολόγος