Οι επιστήμονες μετονομάζουν γονίδια για να μη τα διαβάζει το Excel ως ημερομηνίες

Microsoft - Επιστήμονες : 1-0
08 Αυγούστου 2020 10:37
Οι επιστήμονες μετονομάζουν γονίδια για να μη τα διαβάζει το Excel ως ημερομηνίες

Ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία των επιστημόνων για το ανθρώπινο γονιδίωμα είναι…το Excel. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως προτιμούν να μετονομάσουν γονίδια από το να επιδιώξουν μία αλλαγή από τη Microsoft. Η αυτόματη μορφοποίηση των κελιών του Excel φαίνεται πως μετατρέπει τα ονόματα γονιδίων σε ημερομηνίες και έτσι η HUGO Gene Nomenclature Committee, αποφάσισε να εκδώσει οδηγίες μετονομασίας ανθρώπινων γονιδίων για χάρη του Excel.

Για παράδειγμα το MARCH1 (Membrane Associated Ring-CH-Type Finger 1), όταν εισαχθεί στο κελί του Excel μετατρέπεται σε 1η Μαρτίου. Το “bug” αυτό, αν μπορεί να το χαρακτηρίσει κάποιος έτσι, έχει επηρεάσει το 1/5 όλων των papers γενετικής. Συνολικά θα αλλάξουν τα ονόματα 27 γονιδίων τα οποία αναγνωρίζονται από το Excel ως ημερομηνίες.

Το Excel δεν προσφέρει την επιλογή να απενεργοποιήσεις την αυτόματη μορφοποίηση. Ο μόνος τρόπος να το αποφύγεις είναι να αλλάξεις τον τύπο των δεδομένων για κάθε στήλη, αλλά ακόμα και τότε η εξαγωγή των δεδομένων σε μια άλλη μορφή μπορεί να μην περιέχει τη μορφοποίηση ή ένας άλλος επιστήμονας μπορεί να λειτουργεί με διαφορετική μορφοποίηση παράγοντας άλλα αποτελέσματα.

Γιατί όμως αναγκάστηκαν οι επιστήμονες να αλλάξουν τις ονομασίες των γονιδίων και δεν έκανε απλά μία αναβάθμιση η Microsoft; Η εταιρία δεν απάντησε στις αιτήσεις των μέσων για σχόλιο. Ωστόσο η επικεφαλής του HGNC, Elspeth Bruford, θεωρεί πως η Microsoft δεν μπορεί να ασχοληθεί με μία τόσο μικρή μερίδα χρηστών.

Είναι μία πολύ περιορισμένη περίπτωση χρήσης του Excel. Υπάρχουν ελάχιστα κίνητρα για τη Microsoft να κάνει μία σημαντική αλλαγή σε χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούνται ευρέως από την υπόλοιπη τεράστια κοινότητα των Excel χρηστών.