Το Curiosity ξεκίνησε το καλοκαιρινό ταξίδι του στον Άρη

Αλλάζει περιοχή έρευνας
07 Ιουλίου 2020 09:55
Το Curiosity ξεκίνησε το καλοκαιρινό ταξίδι του στον Άρη

Το Curiosity rover της NASA ξεκίνησε το ταξίδι του για να ερευνήσει μία διαφορετική περιοχή του βουνού ύψους 5 χιλιομέτρων που εξερευνά από το 2014. Η διαδρομή είναι μόλις 1.6 χιλιόμετρα, αλλά το Curiosity θα χρειαστεί κάποιους μήνες για να φτάσει εκεί λόγω της χαμηλής ταχύτητας και του επικίνδυνου εδάφους.

Το Mount Sharp όπως ονομάζεται το βουνό, βρίσκεται στον πυθμένα του κρατήρα Gale και αποτελείται από στρώσεις διαφόρων υλικών που αποκαλύπτουν την ιστορία του πλανήτη, από την εποχή των λιμνών και της ατμόσφαιρας, στη σημερινή εποχή της παγωμένης ερήμου. Η έρευνα του Curiosity περιλάμβανε έως τώρα ένα περιβάλλον πλούσιο σε πηλό, παρέχοντας πληροφορίες στους επιστήμονες για τις παλαιές υγρές συνθήκες που μπορεί να υποστήριζαν αρχαία μικροβιακή ζωή.

Τώρα το Curiosity θα μετακινηθεί σε ένα άλλο μέρος του βουνού που είναι πλούσιο σε θειϊκές ενώσεις, όπως ο γύψος και τα άλατα Epsom. Αυτά εντοπίζονται συνήθως γύρω από νερό όταν αυτό εξατμίζεται και αποτελούν ακόμα ένα στοιχείο πως το κλίμα του Άρη και οι πιθανότητες ζωής σε αυτόν, άλλαξαν δραματικά πριν από 3 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ανάμεσα από την αφετηρία και τον τερματισμό της πορείας του Curiosity, παρεμβάλλεται μία μεγάλη λωρίδα άμμου, την οποία το rover πρέπει να αποφύγει για να μην κολλήσει. Το Curiosity βρίσκει μόνο του τις πιο ασφαλείς διαδρομές και θα βασιστεί στις αυτόνομες οδηγικές του ικανότητες για να φτάσει στον προορισμό του, περίπου στις αρχές του φθινοπώρου. Να σημειώσουμε πως η ταχύτητα του rover κυμαίνεται από 25 έως 100 μέτρα την ώρα. Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε τη διαδρομή που θα ακολουθήσει.