Οι διαστημικές υπηρεσίες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να καταγράψουν τις επιπτώσεις της πανδημίας

Ρύπανση και οικονομικές δραστηριότητες όπως τις κατέγραψαν οι δορυφόροι
30 Ιουνίου 2020 12:08
Οι διαστημικές υπηρεσίες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να καταγράψουν τις επιπτώσεις της πανδημίας

Οι NASA, ESA και JAXA ένωσαν τις δυνάμεις τους, φέρνοντας τις παρατηρήσεις των δορυφόρων τους σε μία νέα πλατφόρμα η οποία αποτυπώνει τις επιπτώσεις της πανδημίας σε όλο τον κόσμο. Το COVID-19 Earth Observation Dashboard επιτρέπει στους χρήστες να εξερευνήσουν την πορεία της πανδημίας και πώς αυτή έχει επηρεάσει διεθνείς μεταφορές, αεροπορικές πτήσεις, τα φώτα των πόλεων, την αγροτική παραγωγή, τα αέρια θερμοκηπίου και την ποιότητα του αέρα και του νερού.

Η πανδημία δεν άφησε μόνο τα σημάδια της στους ανθρώπους. Είχε παγκόσμιες επιπτώσεις τις οποίες μπορούσαμε να καταγράψουμε από το διάστημα. Οι τρεις υπηρεσίες συνειδητοποίησαν πως αν ενώσουν τις δυνάμεις τους, μπορούν να προσφέρουν ένα πολύ ισχυρότερο σετ εργαλείων ανάλυσης για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ταχύτατα αναπτυσσόμενη κρίση. – Thomas Zurbuchen, Υποδιευθυντής Science Mission Directorate, NASA

Μερικά περιστατικά καταγραφής των επιπτώσεων είναι από τα πάρκινγκ εργοστασίων, όπου τα παρκαρισμένα οχήματα μειώθηκαν δραματικά, ενώ ο φωτισμός των πόλεων μειώθηκε σε άλλοτε δημοφιλή νυχτερινά στέκια και αυξήθηκε σε νοσοκομεία.

Η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων μειώθηκε και οι ουρανοί καθάρισαν καθώς τα εργοστάσια έκλειναν και η κίνηση στους δρόμους ήταν σχεδόν ανύπαρκτη κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Τα αέρια θερμοκηπίου επίσης μειώθηκαν για να επανέλθουν στα προηγούμενα επίπεδά τους μετά την άρση των μέτρων.

Οι ομάδες μας είναι εξαντλημένες τώρα, αλλά επίσης πολύ περήφανες που παρουσίασαν τη δουλειά μας σε ένα παγκόσμιο ακροατήριο σήμερα. – Josef Aschbacher, Διευθυντής Earth Observation Programmes, ESA