Ικανοποιημένη η Ε.Ε. από την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους

Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για τις social media εταιρίες
24 Ιουνίου 2020 12:11
Ικανοποιημένη η Ε.Ε. από την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους

Στο συμπέρασμα πως οι social media εταιρίες σημειώνουν πρόοδο στην αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους καταλήγει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την πέμπτη αξιολόγηση των Κανόνων Συμπεριφοράς του 2016. Η εθελοντική συμμετοχή των Facebook, Twitter, YouTube και Microsoft είχε ως σκοπό την προσπάθεια των εταιριών για “να μην προσφέρουν ευκαιρίες στην παράνομη online ρητορική μίσους να γίνει viral”.

To 2016 μόλις το 40% του αναφερόμενου περιεχομένου αξιολογούνταν από τις πλατφόρμες μέσα σε 24 ώρες. Το ποσοστό αυτό πλέον έχει ανέβει στο 90%. Αντίστοιχα, για περιεχόμενο το οποίο κρίθηκε τελικά πως αποτελούσε παράνομη ρητορική μίσους, το 2016 είχε αφαιρεθεί το 28%, ενώ φέτος αφαιρέθηκε το 71%.

Καλωσορίζω αυτά τα καλά αποτελέσματα. Δε θα πρέπει όμως να εφησυχαστούμε με αυτές τις βελτιώσεις και πρέπει να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά. Παροτρύνω τις πλατφόρμες να κλείσουν τα κενά που παρατηρήθηκαν στις πρόσφατες αξιολογήσεις, συγκεκριμένα στο να παρέχουν feedback στους χρήστες και διαφάνεια. – Didier Reynders, Επίτροπος Δικαιοσύνης

Στην αναφορά σημειώνεται πως ο μέσος ρυθμός αφαίρεσης περιεχομένου, δείχνει πως οι πλατφόρμες συνεχίζουν να σέβονται την ελευθερία έκφρασης και αποφεύγουν να αφαιρέσουν περιεχόμενο που μπορεί να μην πληροί τα κριτήρια της παράνομης ρητορικής μίσους.