Έχουν οι ανεμογεννήτριες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων;

Νέα μελέτη αποκαλύπτει
23 Ιουνίου 2020 10:32
Έχουν οι ανεμογεννήτριες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων;

Εδώ και χρόνια υπάρχει η φήμη πως μερικές συχνότητες ήχου που παράγονται από τις ανεμογεννήτριες προκαλούν συμπτώματα στην υγεία των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά τους, από πονοκεφάλους μέχρι και καρδιοαγγειακά προβλήματα. Έκτοτε, έχουν υπάρξει αρκετές έρευνες οι οποίες έχουν απορρίψει αυτούς τους ισχυρισμούς, μιας και οι ήχοι κάτω των 16Hz βρίσκονται διαρκώς στο περιβάλλον από τον άνεμο, τα κύματα κ.α.

Μία νέα διετής έρευνα των Φινλανδών, μελέτησε τα συμπτώματα από τις εκπομπές χαμηλής συχνότητας οι οποίες δε γίνονται αντιληπτές από το ανθρώπινο αυτί. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν συνεντεύξεις, ηχογραφήσεις και tests εργαστηρίων για να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις στην υγεία ανθρώπων που έμεναν έως και 20 χιλιόμετρα μακριά από τις ανεμογεννήτριες.

Τα αποτελέσματα δε βρήκαν συσχέτιση των ήχων που παράγονται από τις ανεμογεννήτριες και των καρδιακών παλμών. Δε βρήκαν καν αποδείξεις πως οι χαμηλής συχνότητας ήχοι ενοχλούν τους κατοίκους, καθώς “τέτοιου είδους συμπτώματα είναι πιο πιθανό να προκαλούνται από άλλους παράγοντες, όπως η προσδοκία της ενόχλησης.

Πολλοί από συμπτωματικούς ερωτηθέντες συσχέτισαν τα συμπτώματά τους με τις δονήσεις ή το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο των ανεμογεννητριών. Στις μετρήσεις που κάναμε, τα επίπεδα υποηχητικών συχνοτήτων ήταν παρόμοια με τα επίπεδα που βρίσκουμε συνήθως σε αστικά περιβάλλοντα.

Όταν οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τυφλά δείγματα υποηχητικών συχνοτήτων, οι ερωτηθέντες δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν τις συχνότητες από τα δείγματα ήχου και δεν ανέφεραν πως ήταν πιο ενοχλητικά από άλλα. Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση σε υποηχητικές συχνότητες ανεμογεννητριών δεν προκάλεσε συμπτώματα στη φυσιολογία κανενός γκρουπ που συμμετείχε στην έρευνα.

Πλέον το 15% της ενέργειας στην Ευρώπη προέρχεται από την αιολική ενέργεια, με τη Δανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να πρωτοστατούν στη χρήση αυτής της τεχνολογίας.