Το CERN εγκρίνει την κατασκευή του επιταχυντή σωματιδίων 100 χιλιομέτρων

Αξίας €21 δισεκατομμυρίων
22 Ιουνίου 2020 14:02
Το CERN εγκρίνει την κατασκευή του επιταχυντή σωματιδίων 100 χιλιομέτρων

Το CERN ξεκινά την αναζήτηση χρηματοδότησης ύψους €21 δισεκατομμυρίων μετά την έγκριση των σχεδίων για την κατασκευή του Future Circular Collider (FCC), ενός επιταχυντή σωματιδίων με περιφέρεια 100 χιλιομέτρων. Το FCC θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα 27 χιλιόμετρα του Large Hadron Collider (LHC) και από ενέργεια 16 TeV θα φτάσει τα 100 TeV για να συγκρούει σωματίδια μεταξύ τους. Σκοπός, η περαιτέρω μελέτη του μποζονίου Higgs και η κατανόηση της σκοτεινής ύλης και άλλων μυστηρίων που προκύπτουν από το Καθιερωμένο Πρότυπο της φυσικής.

Το FCC θα κατασκευαστεί σε δύο στάδια μέχρι το 2038. Στο πρώτο στάδιο θα συγκρούει ηλεκτρόνια και ποζιτρόνια για να μεγιστοποιήσει την παραγωγή σωματιδίων του Χιγκς και να επιτρέψει καλύτερες παρατηρήσεις από τους επιστήμονες. Στο δεύτερο στάδιο θα υπάρξει σύγκρουση 100 TeV πρωτονίων μεταξύ τους τα οποία θα παράγουν νέα σωματίδια.

Ο στόχος της χρηματοδότησης των €21 δισεκατομμυρίων είναι τόσο μεγάλος που το CERN θα αναγκαστεί να αναζητήσει χρηματοδότηση και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ίσως να χρειαστεί να ιδρύσει και ένα διεθνή οργανισμό που θα συμπεριλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία.