Εντυπωσιακές φωτογραφίες του Hubble καταγράφουν το βίαιο θάνατο των αστεριών (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Αστρικά πυροτεχνήματα με κάθε λεπτομέρεια
21 Ιουνίου 2020 11:19
Εντυπωσιακές φωτογραφίες του Hubble καταγράφουν το βίαιο θάνατο των αστεριών (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ο θάνατος των αστέρων είναι από τα πιο βίαια γεγονότα στο σύμπαν, εκτοξεύοντας τεράστια ποσά αστρικής ύλης στο γύρω διάστημα. Μελετώντας αυτά τα υλικά μπορούμε να καταλάβουμε τους μηχανισμούς με τους οποίους πεθαίνουν τα άστρα και το Hubble είναι το καλύτερο εργαλείο που έχουμε για αυτό. Παρατηρήσεις του σε δύο από τους πιο χαοτικούς θανάτους αστέρων μας προσφέρουν εξαιρετικές πληροφορίες, αλλά και εντυπωσιακές εικόνες.

Χρησιμοποιώντας όλο το φάσμα του μήκος κύματος της Wide Field 3 κάμεράς του – από σχεδόν υπεριώδες μέχρι σχεδόν υπέρυθρο – κατέγραψε δύο πλανητικά νεφελώματα, το NGC 6302 και το NGC 7027.

Και τα δύο νεφελώματα προέκυψαν από άστρα που είχαν τρεις με πέντε φορές τη μάζα του Ήλιου μας. Όταν πέθαναν, κατέρρευσαν σε λευκούς νάνους. Οι εικόνες του Hubble επέτρεψαν στους αστρονόμους να μελετήσουν τις επιπτώσεις των αστρικών ανέμων στα πυκνά νεφελώματα. Παρόλο που τα δύο νεφελώματα μοιάζουν αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους, πιστεύουν πως δημιουργήθηκαν με την ίδια δυναμική, δύο άστρα σε δυαδικό σύστημα με κλειδωμένη τροχιά το ένα με το άλλο.

Η υπόθεση των συγχωνευμένων αστέρων είναι η καλύτερη και πιο απλή εξήγηση για τα χαρακτηριστικά που βλέπουμε στα πιο ενεργά και συμμετρικά νεφελώματα. Είναι μία ισχυρή, ολοκληρωτική υπόθεση που ως τώρα είναι χωρίς αντίπαλο. – Bruce Balick, αστρονόμος του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Galaxies.