Η Ε.Ε. ορίζει το πλαίσιο υπό το οποίο θα λειτουργούν οι εφαρμογές ιχνηλάτησης εκτός συνόρων

Πώς θα ανταλλάσσουν πληροφορίες οι χώρες;
17 Ιουνίου 2020 09:52
Η Ε.Ε. ορίζει το πλαίσιο υπό το οποίο θα λειτουργούν οι εφαρμογές ιχνηλάτησης εκτός συνόρων

Όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θέτουν σε κυκλοφορία εφαρμογές ιχνηλάτησης της COVID-19, προς το παρόν όμως αυτές οι εφαρμογές δε λειτουργούν έξω από τη χώρα τους. Έρχεται λοιπόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δίνει στη δημοσιότητα ένα σετ κανόνων και τεχνικών προδιαγραφών, έτσι ώστε να επιτραπεί η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών εφαρμογών ιχνηλάτησης, αρκεί να λειτουργούν με αποκεντρωμένη προσέγγιση.

Με αυτόν τον τρόπο και καθώς σταδιακά αίρονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, ο ταξιδιώτης δε θα χρειάζεται να κατεβάζει νέες εφαρμογές για κάθε χώρα που επισκέπτεται. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Thierry Breton δήλωσε:

Καθώς πλησιάζουμε την περίοδο των διακοπών, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε πως οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή της χώρας τους όποτε ταξιδεύουν εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών μπορούν να είναι χρήσιμες στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, ειδικότερα ως μέρος των εθνικών στρατηγικών να άρουν τα μέτρα καραντίνας.

Με τη σειρά της η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε., Στέλλα Κυριακίδου, πρόσθεσε:

Οι ψηφιακές τεχνολογίες είναι κρίσιμες για να ειδοποιήσουν τους πολίτες μας σχετικά με τον κίνδυνο μόλυνσης και για να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης, καθώς ανοίγουμε ξανά τις κοινωνίες μας και τις οικονομίες μας. Καλώ τους πολίτες μας να τις χρησιμοποιήσουν, καθώς τέτοιες τεχνολογίες μπορούν να είναι αποδοτικές μόνο αν έχουμε μία μεγάλη μάζα χρηστών, με χρήση των εφαρμογών και εντός συνόρων Ε.Ε. Η ασφάλεια των δεδομένων, τα βασικά δικαιώματα και η προστασία της ιδιωτικότητας σε αυτά τα ψηφιακά εργαλεία θα είναι αδιαπραγμάτευτη.