Αμερικανικό καταδρομικό καταρρίπτει drone με laser (BINTEO)

Βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας
25 Μαΐου 2020 10:33
Αμερικανικό καταδρομικό καταρρίπτει drone με laser (BINTEO)

Τα lasers έχουν αντικαταστήσει τις σφαίρες σε κάθε ταινία επιστημονικής φαντασίας που περιλαμβάνει μάχες. Ξαφνικά, το μακρινό μέλλον φαντάζει πολύ κοντινό, μιας και το Ναυτικό των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την επιτυχημένη δοκιμή ενός νέου laser το οποίο μπορεί να καταρρίψει drones εν μέσω πτήσης.

Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό πραγματοποιεί τέτοιου είδους πειράματα από το 2011, ωστόσο τώρα φαίνεται πως η τεχνολογία έχει φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο για χρήση σε πραγματικές συνθήκες. Το USS Portland λοιπόν, βρέθηκε κάπου στον Ειρηνικό Ωκεανό στις 16 Μαΐου, εξοπλισμένο με “την πρώτη έκδοση ενός solid-state laser υψηλής ενέργειας ενσωματωμένο σε επίπεδο συστήματος”. Στόχευσε και κατέρριψε επιτυχώς ένα drone. Η ισχύς του όπλου δεν αποκαλύφθηκε, αλλά μία αναφορά του 2018 από το International Institute for Strategic Studies το τοποθετεί κάπου στα 150 kilowatt.

Με αυτές τις νέες προηγμένες δυνατότητες, επαναπροσδιορίζουμε τον πόλεμο στη θάλασσα για το Ναυτικό. Η ανάπτυξη των DEWs (Direct Energy Weapons) όπως το LWSD (Laser Weapons System Demonstrator) παρέχει άμεσα πολεμικά οφέλη και παρέχει στους διοικητές αυξημένες επιλογές αντίδρασης ενάντια σε drones και μικρά σκάφη. – Cpt. Karrey Sanders, επικεφαλής αξιωματικός του Portland

Στοχεύει μεγάλες ποσότητες φωτονίων σε ένα εισερχόμενο αντικείμενο. Δε μας νοιάζει αν φυσάει, δε μας νοιάζει η απόσταση, δε μας νοιάζει τίποτα. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους στόχους με την ταχύτητα του φωτός. – Lt. Cale Hughes, χειριστής laser στο USS Ponce (δήλωση του 2017)