Όχι, η NASA δεν ανακάλυψε ένα παράλληλο σύμπαν όπου ο χρόνος κυλά αντίθετα

Τα αποτελέσματα του ANITA έφεραν τη σύγχυση
24 Μαΐου 2020 11:53
Όχι, η NASA δεν ανακάλυψε ένα παράλληλο σύμπαν όπου ο χρόνος κυλά αντίθετα

Αν έχετε διαβάσει πρόσφατα για τη νέα viral ανακάλυψη της NASA που περιλαμβάνει ένα παράλληλο σύμπαν όπου ο χρόνος κινείται αντίθετα, μάλλον πέσατε θύματα παρανόησης και υπερβολής.

Φαίνεται πως για το συγκεκριμένο άρθρο, κάποιες υποθετικές απόψεις της θεωρητικής φυσικής οι οποίες έχουν ρίζες απομακρυσμένες από τις πιθανότητες, μεγεθύνθηκαν για λόγους εντυπωσιασμού. – Peter Gorham, φυσικός πειραματικών σωματιδίων στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης

Όλα ξεκίνησαν όταν το άκρως αξιόπιστο New Scientist δημοσίευσε ένα άρθρο όπου αναφερόντουσαν κάποια ανώμαλα αποτελέσματα πειραμάτων εντοπισμού νετρίνων στην Ανταρκτική και το τι μπορεί να σημαίνουν αυτά για ένα θεωρητικό κοσμολογικό μοντέλο όπου υπάρχει ένα σύμπαν αντιύλης το οποίο επεκτείνεται προς τα πίσω, προς το BigBang. Με το New Scientist να είναι υπό συνδρομητική μορφή, πολλά μέσα κράτησαν μόνο τις πρώτες παραγράφους οι οποίες είναι ελεύθερες, εξάγοντας παραπλανητικά συμπεράσματα με τίτλους όπως “βρήκαμε αποδείξεις για παράλληλο σύμπαν”.

Στην πραγματικότητα, το Antarctic Impulsive Transient Antenna (ANITA), είναι ένα πείραμα που στέλνει ένα αερόστατο γεμάτο ήλιο και εξοπλισμένο με κεραίες, σε υψόμετρο 37 χιλιομέτρων πάνω από την Ανταρκτική. Τα νετρίνα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν αφού διαπερνούν τη Γη αλληλεπιδρώντας ελάχιστα με τη φυσική ύλη. Το ANITA εντοπίζει σήματα δευτερευόντων σωματιδίων που παράγονται όταν τα υψηλής ενέργειας νετρίνα τύχει να συγκρουστούν με τον πάγο. Με τα χρόνια, το ANITA εντόπισε μερικά “ανώμαλα” περιστατικά, όπου τα νετρίνα δε φαίνεται να προέρχονται από το διάστημα, αλλά από το εσωτερικό της Γης, κάτι το οποίο δεν μπορεί να εξηγηθεί με την έως τώρα κατανόησή μας για τον φυσικό κόσμο.

Τα ασυνήθιστα περιστατικά του ANITA είναι γνωστά και συζητιούνται από το 2016. Μετά από 4 χρόνια, δεν υπάρχει ικανοποιητική απάντηση για τα ανώμαλα αποτελέσματα του ANITA και αυτό είναι πολύ απογοητευτικό, ειδικά για αυτούς που εμπλέκονται σε αυτό. Σε τέτοιες περιπτώσεις αρχίζεις να εξετάζεις και πιο ακραίες πιθανότητες – Ron Ekers, Εθνική Υπηρεσία Επιστημών της Αυστραλίας

Μπορεί να υπάρχουν πολλές ακόμα πιθανές εξηγήσεις για τα αποτελέσματα αυτά και ίσως πιο…γήινες που περιλαμβάνουν τον πάγο της Ανταρκτικής. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν ακόμα πολλά γύρω από τα νετρίνα που οι αστροφυσικοί προσπαθούν ακόμα να ανακαλύψουν.

Ανακαλύψαμε ένα μικρό αριθμό ανωμαλιών στα δεδομένα μας και μόλις εξαντλήσουμε όλες τις πιθανές εξηγήσεις που βασίζονται στο Καθιερωμένο Πρότυπο φυσικής, μόνο τότε μπορούμε να σκεφτούμε άλλες ιδέες που πάνε πέρα από αυτά τα όρια – δεν έχουμε φτάσει εκεί ακόμα και σίγουρα όχι στο σημείο όπου τα παράλληλα σύμπαντα είναι απαραίτητα για να εξηγηθεί κάτι.

Σε αυτήν την περιπτωση, ένας ή περισσότεροι δημοσιογράφοι προχώρησαν μόνοι τους με ένα άρθρο το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε και για λόγους που δε γνωρίζουμε μας αποδόθηκαν papers και έρευνα που δε γράψαμε ποτέ και θεωρίες όπως αυτές που εμπλέκουν παράλληλα σύμπαντα, τα οποία ούτε εμείς ούτε οι συνεργάτες μας υποθέσαμε ή συζητήσαμε σε καμία δημοσίευση πριν αυτά τα αποτελέσματα αποδοθούν στο πείραμά μας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η επιστημονική πρόοδος προχωρά με πιο μετρημένες διαδικασίες, μέσα από peer review και επιβεβαίωση από άλλους ερευνητές. – Peter Gorham, επικεφαλής ερευνητής στο ANITA