Παλαιοντολόγοι αποκαλύπτουν το πιο επικίνδυνο μέρος στην ιστορία της Γης

“Εκεί όπου ένας άνθρωπος-χρονοταξιδιώτης δε θα επιβίωνε για πολύ”
29 Απριλίου 2020 16:11
Παλαιοντολόγοι αποκαλύπτουν το πιο επικίνδυνο μέρος στην ιστορία της Γης

Υπάρχει μία περιοχή στη Γη με πλούσια προϊστορικά ευρήματα και απολιθώματα 100 εκατομμυρίων ετών η οποία είναι αρκετά γνωστή στον τομέα της παλαιοντολογίας. Πρόσφατη μελέτη όμως από διεθνή ομάδα ερευνητών την κατατάσσουν ως το πιο επικίνδυνο μέρος στην ιστορία της Γης. Το Kem Kem Group, όπως ονομάζεται είναι ένα σύνολο τοποθεσιών στη βόρεια Αφρική, λίγο πάνω από την έρημο Σαχάρα, και πιο συγκεκριμένα κατά μήκος των συνόρων Αλγερίας και Μαρόκο, στο οποίο βρίσκονται αρκετά από τα απολιθώματα δεινοσαύρων που έχουμε σήμερα.

Αυτό που ξεχωρίζει την περιοχή και την κάνει ίσως την πιο επικίνδυνη στην ιστορία της Γης, είναι η μεγάλη αναλογία σαρκοφάγων δεινοσαύρων, με ένα πληθυσμό που δεν μπορούμε να βρούμε πουθενά αλλού στον κόσμο.

Ήταν αδιαμφισβήτητα το πιο επικίνδυνο μέρος στην ιστορία του πλανήτη Γη, ένα μέρος όπου ένας άνθρωπος χρονοταξιδιώτης δε θα επιβίωνε για πολύ. – Dr. Nizar Ibrahim

Εκατό εκατομμύρια χρόνια πριν η περιοχή διέθετε ένα τεράστιο σύστημα ποταμιών, γύρω από το οποίο αναπτύσσονταν και ευημερούσαν πολλά διαφορετικά είδη. Απολιθώματα αποκαλύπτουν πως μερικοί από τους μεγαλύτερους σαρκοφάγους δεινόσαυρους που έζησαν ποτέ βρίσκονταν εκεί, συμπεριλαμβανομένων του Καρχαροδοντόσαυρου (πάνω από 8 μέτρα μήκος και δόντια 20 εκατοστών), του Δέλτα Δρομέα (8 μέτρα μήκος), πτεροσαύρων και προγόνων των κροκοδείλων.

Δυστυχώς πολλά από τα απολιθώματα βρίσκονται διασκορπισμένα σε ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο, για αυτό και μέχρι τώρα δεν μπορούσαμε να εκτιμήσουμε τη συγκέντρωση αυτή σε μία περιοχή. Η έρευνα των επιστημόνων αποκάλυψε αυτά τα νέα δεδομένα και πολλές φορές χρειάστηκε να επισκεφτούν οι ίδιοι τις συλλογές σε διάφορες χώρες και ηπείρους.

Είναι η πληρέστερη εργασία σε απολιθώματα σπονδυλωτών από την Σαχάρα, εδώ και έναν αιώνα, από τότε που ο διάσημος Γερμανός παλαιοντολόγος Ernst Freiherr Stromer von Reichenbach εξέδωσε το τελευταίο μεγάλο έργο του το 1936. – David Martill, Παλαιοβιολόγος του Πανεπιστημίου του Portsmouth

Η περιοχή ξεχωρίζει για την αφθονία μεγάλων σαρκοφάγων δεινοσαύρων. Τουλάχιστον τέσσερα είδη από αυτά ήταν παρόντα, ενώ σε άλλες περιοχές δεν είναι ποτέ πάνω από δύο. Μάλιστα ο πληθυσμός των σαρκοφάγων εκτιμάται μεγαλύτερος από αυτών των φυτοφάγων. Το παράδοξο αυτό δεδομένο εξηγείται με τη μεγάλη παρουσία ψαριών και άλλων αμφίβιων ζώων τα οποία μπορούσαν να διατηρήσουν εύκολα τον πληθυσμό των σαρκοφάγων θηριόποδων.