Το Hubble γιορτάζει 30 χρόνια στο διάστημα με μια εκπληκτική εικόνα δημιουργίας άστρων

30 χρόνια προσφοράς στην ανθρωπότητα
26 Απριλίου 2020 11:54
Το Hubble γιορτάζει 30 χρόνια στο διάστημα με μια εκπληκτική εικόνα δημιουργίας άστρων

Τριάντα χρόνια πριν, τον Απρίλιο του 1990, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble εκτοξεύτηκε από το Kennedy Space Center στη Florida, μέσα στο διαστημικό λεωφορείο Discovery. Μία μέρα μετά το Hubble τέθηκε σε λειτουργία σε τροχιά γύρω από τη Γη και ήταν σαν να ανοίγαμε ως ανθρωπότητα για πρώτη φορά τα μάτια μας στο σύμπαν. Το Hubble έφερε την επανάσταση στη σύγχρονη αστρονομία, αυξάνοντας με τρομακτικό ρυθμό τις γνώσεις μας για το σύμπαν και οι εικόνες του έφεραν τα άστρα πιο κοντά στον απλό άνθρωπο από ποτέ, αλλάζοντας τον πολιτισμό μας και αναθεωρώντας τη θέση μας στο χώρο και το χρόνο.

Το Hubble μας έδωσε μία μοναδική οπτική για το σύμπαν, από κοντινούς πλανήτες μέχρι τους πιο μακρινούς γαλαξίες που έχουμε δει έως τώρα. Ήταν επαναστατικό να εκτοξεύουμε ένα τόσο μεγάλο τηλεσκόπιο 30 χρόνια πριν και μέχρι και σήμερα παραδίδει επαναστατική επιστήμη. Οι εκπληκτικές του εικόνες έχουν προσφέρει στη φαντασία για δεκαετίες και θα συνεχίσει να εμπνέει την ανθρωπότητα τα επόμενα χρόνια. – Thomas Zurbuchen, Υποδιευθυντής Επιστημών, NASA

Το Hubble μέχρι σήμερα έχει παραδώσει 1.4 εκατομμύρια παρατηρήσεις και πρόσφερε δεδομένα σε αστρονόμους από όλο τον κόσμο για να συντάξουν περισσότερα από 17.000 papers που δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά μέσα. Τα δεδομένα που έχει συλλέξει θα προσφέρουν τα μέγιστα στην αστρονομία για γενεές αστρονόμων ακόμα.

Το Hubble έχει επισκευαστεί και αναβαθμιστεί με πέντε αποστολές διαστημικών λεωφορείων μεταξύ του 1993 και 2009 και αναμένεται να παραμείνει σε λειτουργία και για αυτήν τη δεκαετία, συνεργαζόμενο με το επερχόμενο James Webb Space Telescope.

Αυτό το ιστορικό ανθρώπινο εργαλείο λοιπόν, το Hubble, γιορτάζει τα 30 χρόνια λειτουργίας του με μία εντυπωσιακή εικόνα από το τεράστιο κόκκινο νεφέλωμα NGC 2014 και το μικρότερο μπλε γείτονά του NGC 2020. Η φωτογραφία ονομάζεται Cosmic Reef και αντιπροσωπεύει μία κοσμική έκδοση του υποθαλάσσιου κόσμου όπου αντικατοπτρίζονται δύο κοραλλιογενείς ύφαλοι σε μία τεράστια θάλασσα αστεριών. Και τα δύο νεφελώματα ανήκουν στο Large Magellanic Cloud, έναν σχετικά κοντινό γαλαξία του δικού μας Milky Way σε απόσταση 163.000 ετών φωτός και αποτελούν εκκολαπτήριο νέων άστρων. Κάποια από τα άστρα του NGC 2014 είναι πραγματικά τεράστια, 10 ή και 20 φορές μεγαλύτερα από τον Ήλιο μας. Ο NGC 2020 και το μπλε χρώμα του δημιουργήθηκε από τα αέρια που απελευθερώθηκαν από βίαιες εκρήξεις ενός και μόνο άστρου 200.000 φορές πιο φωτεινό από τον Ήλιο μας.