Η Rocket Lab κατάφερε να πιάσει έναν πύραυλο στον αέρα με ελικόπτερο (ΒΙΝΤΕΟ)

Το σχέδιο της για επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους
09 Απριλίου 2020 11:08
Η Rocket Lab κατάφερε να πιάσει έναν πύραυλο στον αέρα με ελικόπτερο (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Rocket Lab εκτοξεύει τους Electron πυραύλους για ανάπτυξη δορυφόρων σε τροχιά. Και ενώ μπορεί να είναι πολύ μικρότεροι από τους Falcon 9 της SpaceX, η εταιρία θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Elon Musk και να γινει η δεύτερη εταιρία που επαναχρησιμοποιεί τους πυραύλους της για μείωση του κόστους εκτόξευσης. Την ανάκτηση των πυραύλων της όμως θέλει να την κάνει με διαφορετικό τρόπο. Το σχέδιο είναι πως μετά την επανείσοδο  στην ατμόσφαιρα, ο Electron πύραυλος αναπτύσσει ένα αλεξίπτωτο για να μειώσει την ταχύτητά του και περισυλλέγεται στον αέρα από ένα ελικόπτερο, το οποίο τον φέρνει στη βάση.

Το πρώτο βήμα για να πετύχει αυτήν την τακτική το έκανε στις αρχές Μαρτίου και τώρα έδωσε το βίντεο στη δημοσιότητα. Ο πύραυλος απελευθερώθηκε από ένα ελικόπτερο και ένα δεύτερο ελικόπτερο εξοπλισμένο με ένα ειδικό “αγκίστρι”, έπιασε τον πύραυλο με την πρώτη προσπάθεια σε ύψος περίπου 1.5 χιλιομέτρου.

Και ενώ η περισυλλογή ενός πυραύλου που έρχεται από τροχιά μπορεί να είναι διαφορετική υπόθεση, το πρώτο βήμα για την Rocket Lab έγινε. Το επόμενο προγραμματίζεται για τα τέλη του 2020, όπου ένας Electron πύραυλος θα εκτοξευτεί κανονικά. Το ελικόπτερο δε θα πιάσει τον πύραυλο στον αέρα αυτή τη φορά, αλλά θα τον περισυλλέξει αφού φτάσει στον ωκεανό.