Το στρώμα του όζοντος ανακάμπτει και προκαλεί αλλαγές στις ατμοσφαιρικές ροές

Χρειάζονται όμως δεκαετίες για να επανέλθει πλήρως
30 Μαρτίου 2020 10:58
Το στρώμα του όζοντος ανακάμπτει και προκαλεί αλλαγές στις ατμοσφαιρικές ροές

Η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική συνεχίζει να κλείνει και αυτό δημιουργεί αλλαγές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία, την κίνηση του αέρα δηλαδή σε πλανητική κλίμακα. Το University of Colorado Boulder με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στο Nature, αποκαλύπτει τις μελέτες που πραγματοποιεί για τις αλλαγές των ανέμων σε σχέση με την ανάκαμψη του στρώματος του όζοντος.

Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ το οποίο υπογράφηκε διεθνώς το 1987, απαγόρεψε την παραγωγή συστατικών που βλάπτουν το όζον. Πριν το 2000, ατμοσφαιρικές ροές είχαν στραφεί σταδιακά προς το Νότιο Πόλο, ενώ μία ακόμα ροή τροπικών ανέμων γνωστή ως Hadley, γινόταν μεγαλύτερη. Η ομάδα βρήκε πως αυτές οι τάσεις ξεκίνησαν να εξασθενούν μετά το 2000.

Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν τον καιρό σε πλανητικό επίπεδο, αλλάζοντας την ατμοσφαιρική θερμοκρασία και τη βροχή που με τη σειρά τους επηρεάζουν τη θερμοκρασία και την αλατότητα των ωκεανών.

Σημειώνεται πως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες από τις αλλαγές του κλίματος οφείλονται στις εκπομπές διοξειδίων οι οποίες συνεχίζουν να αυξάνονται και ποιες από την ανάκαμψη του όζοντος το οποίο πλέον αυξάνεται. Παρόλη την απαγόρευση των συστατικών που βλάπτουν το όζον, τα χημικά αυτά μπορούν να παραμένουν για χρόνια στην ατμόσφαιρα και η πλήρης αποκατάσταση του στρώματος του όζοντος θα χρειαστεί ακόμα αρκετές δεκαετίες.

Αναμένεται να επανέλθει στα επίπεδα του 1980 όταν φτάσουμε στο 2030 για το βόρειο ημισφαίριο, ενώ η τρύπα στην Ανταρκτική αναμένεται να κλείσει το 2060.