Ανιχνεύθηκε η μεγαλύτερη έκρηξη που έχει παρατηρηθεί στο σύμπαν μας

Εκατοντάδες εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη
01 Μαρτίου 2020 11:50
Ανιχνεύθηκε η μεγαλύτερη έκρηξη που έχει παρατηρηθεί στο σύμπαν μας

Αστρονόμοι ανακάλυψαν τη μεγαλύτερη έκρηξη στο σύμπαν που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Τα απομεινάρια της έκρηξης ανιχνεύτηκαν με τα πιο ισχυρά τηλεσκόπια που διαθέτει η ανθρωπότητα.

Οι παρατηρήσεις αποκάλυψαν ένα μυστηριώδες κενό στο κέντρο ενός γαλαξία που απέχει 390 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη και εντοπίζεται στη συστάδα γαλαξιών του Οφιούχου. Ο χώρος μέσα σε αυτό το κενό είναι γεμάτος με ραδιοκύματα τα οποία προέρχονται από ηλεκτρόνια που επιταχύνουν σχεδόν στην ταχύτητα του φωτός. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αυτά τα ηλεκτρόνια επιταχύνθηκαν από μία τεράστια έκρηξη σε μία κοντινή μαύρη τρύπα, η οποία απορρόφησε όλα τα αέρια στην περιοχή αφήνοντας πίσω μόνο ένα κενό με ηλεκτρόνια και ακτινοβολία. Η έκρηξη υπολογίζεται πως απελευθέρωσε 5 φορές περισσότερη ενέργεια από το προηγούμενο ρεκόρ.

Θα μπορούσε κανείς να χωρέσει 15 Milky Way γαλαξίες στη σειρά μέσα στον κρατήρα αυτής της έκρηξης που εξαφάνισε τα καυτά αέρια της συστάδας. – Simona Giacintucci, US Naval Research Laboratory

 

Έχουμε δει εκρήξεις στα κέντρα γαλαξιών ξανά, αλλά αυτή είναι πραγματικά τεράστια. Δεν ξέρουμε γιατί είναι τόσο μεγάλη. – Melanie Johnston-Hollitt, Curtin University, Αυστραλία

Το κενό που δημιουργήθηκε έχει διάμετρο 750.000 ετών φωτός. Η ενέργεια που απαιτείται για κάτι τέτοιο είναι 10 δισεκατομμύρια φορές η ενέργεια του Ήλιου σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα πως μπορεί να την παρήγαγε η μαύρη τρύπα μιας και δεν είναι πλέον ενεργή.