Η πρώτη ιδιωτική αποστολή διάσωσης δορυφόρου στέφθηκε με επιτυχία 

Επέκταση ζωής για 5 έτη ακόμα

Η πρώτη ιδιωτική αποστολή διάσωσης δορυφόρου στέφθηκε με επιτυχία

Ο δορυφόρος επικοινωνιών IS-901 εκτοξεύτηκε το 2001 και τα καύσιμά του είχαν φτάσει σε κρίσιμα χαμηλά επίπεδα. Έτσι, η Northrop Grumman ανέπτυξε ένα δορυφόρο, το Mission Extension Vehicle – 1 (MEV-1), του οποίου ο σκοπός ήταν να κολλήσει πάνω στον IS-901 και να αναλάβει την τροχιά του και τις κινήσεις του. Εκτοξεύτηκε τον Οκτώβριο και στις 25 Φεβρουαρίου εκτέλεσε επιτυχώς την αποστολή του, δίνοντας 5 χρόνια παραπάνω ζωή στις λειτουργίες του IS-901.

Ο διπλός δορυφόρος είναι η πρώτη προσπάθεια της Northrop Grumman για “διάσωση” δορυφόρων κι αν όλα πάνε καλά δε θα είναι η μόνη. Οι δύο δορυφόροι θα παραμείνουν προσκολλημένοι για πέντε έτη και έπειτα ο MEV-1 θα στρέψει τον IS-901 προς μία τροχιά μακριά από τους λειτουργικούς δορυφόρους, θα τον αποδεσμεύσει και θα προχωρήσει στον επόμενό του στόχο. Ένας παρόμοιος δορυφόρος, ο MEV-2 θα εκτοξευτεί αργότερα μέσα στη χρονιά, ενώ η Northrop Grumman σκοπέυει να αναπτύξει ένα στόλο τέτοιων δορυφόρων.

Η τακτική αυτή ίσως να αποτελέσει μέρος της λύσης των διαστημικών σκουπιδιών. Αν οι δορυφόροι μπορούν να λειτουργούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και έπειτα να μετακινούνται, ακόμα κι αν έχουν χαλάσει ή έχουν ξεμείνει από καύσιμα, σίγουρα θα είναι κάτι θετικό για τις μελλοντικές διαστημικές τροχιές.

0 comment(s)

End of content

No more pages to load