Η Γη απέκτησε νέο φυσικό δορυφόρο στο μέγεθος ενός αυτοκινήτου

Έστω και προσωρινά
29 Φεβρουαρίου 2020 09:34
Η Γη απέκτησε νέο φυσικό δορυφόρο στο μέγεθος ενός αυτοκινήτου

Ένα νέο δορυφόρο φαίνεται πως απέκτησε η Γη, αφού στις 19 Φεβρουαρίου αστρονόμοι του Catalina Sky Survey στην Αριζόνα των ΗΠΑ εντόπισαν ένα αντικείμενο να κινείται γρήγορα στο νυχτερινό ουρανό. Μέσα στις επόμενες μέρες και με τη βοήθεια άλλων έξι παρατηρητηρίων από όλο τον κόσμο, υπολογίστηκε η τροχιά του αντικειμένου το οποίο ονομάστηκε 2020 CD3, επιβεβαιώνοντας πως έλκεται βαρυτικά από τη Γη εδώ και 3 χρόνια.

Το αντικείμενο δε φαίνεται να έχει καμία σύνδεση με τεχνητά αντικείμενα κάτι που σημαίνει πως πρόκειται πιθανώς για έναν αστεροειδή ο οποίος παγιδεύτηκε στη βαρύτητα της Γης καθώς περνούσε από αυτήν. Πρόκειται για το δεύτερο αστεροειδή που έχουμε εντοπίσει ο οποίος συλλαμβάνεται από τη Γη, με τον πρώτο 2006 RH120 να παραμένει σε τροχιά από το Σεπτέμβριο του 2006 έως τον Ιούνιο του 2007 πριν να διαφύγει.

Το 2020 CD3 έχει το μέγεθος περίπου ενός αυτοκινήτου και κινείται σε οβάλ τροχιά η οποία επεκτείνεται πιο μακριά από αυτή της Σελήνης και περνάει από τη Γη μία φορά κάθε 47 μέρες. Η τροχιά δεν είναι σταθερή και τελικά θα διαφύγει αυτής μάλλον τον Απρίλιο.