Ένα ψευδές email σχετικά με τον κορωνοϊό προκάλεσε εκτεταμένες ταραχές στην Ουκρανία

Βίαιες διαδηλώσεις για να απαγορευτεί η είσοδος Κινέζων
22 Φεβρουαρίου 2020 10:26
Ένα ψευδές email σχετικά με τον κορωνοϊό προκάλεσε εκτεταμένες ταραχές στην Ουκρανία

Ένα email που έγινε viral και εμφανιζόταν να προέρχεται από το Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας σχετικά με 5 νέα κρούσματα κορωνοϊού, οδήγησε σε βίαιες διαδηλώσεις στη χώρα και συγκρούσεις με την αστυνομία. Όπως ανέφεραν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας, το email τελικά προήλθε από πηγή εκτός Ουκρανίας.

Η Ουκρανία έως τώρα δεν έχει κανένα κρούσμα κορωνοϊού, ωστόσο το email δημοσιεύτηκε την ίδια μέρα που κατέφθαναν αεροπορικώς Κινέζοι πρόσφυγες. Η μίξη φόβου και fake news οδήγησε σε αναταραχές, με Ουκρανούς πολίτες να μπλοκάρουν δρόμους που οδηγούν σε νοσοκομεία, βάζοντας φωτιές, σπάζοντας τα τζάμια των λεωφορείων που μετέφεραν τους πρόσφυγες και τελικά να συγκρούονται με την αστυνομία.

Το Κέντρο Δημόσιας Υγείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως η είδηση με τα 5 κρούσματα ήταν ψευδής, ενώ για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και ο Ουκρανός Πρόεδρος, Volodymyr Zelensky, ανέφερε μέσω Facebook πως όλοι οι πρόσφυγες ήταν υγιείς αλλά παρόλα αυτό θα παρέμεναν για δύο εβδομάδες σε καραντίνα σύμφωνα με τα πρωτόκολλα υπόπτων κρουσμάτων ταξιδιωτών.

Το περιστατικό αποδεικνύει πως σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται ψυχραιμία και αναζήτηση επιβεβαίωσης από επίσημες πηγές, καθώς τα fake news τρέφονται από το φόβο των ανθρώπων.