Η νέα κάμερα της Leica καταπολεμά την παραπληροφόρηση

Ιδανική για δημοσιογράφους
28 Οκτωβρίου 2023 12:56
Η νέα κάμερα της Leica καταπολεμά την παραπληροφόρηση

Πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο να μην εμπιστευόμαστε τα ίδια μας τα μάτια, καθώς η εξαπάτηση και η παραπληροφόρηση κυριαρχούν στα social media, ειδικότερα μετά την έλευση της AI. Η Leica όμως ισχυρίζεται πως έχει τη λύση με τη νέα της κάμερα M11-P, την πρώτη κάμερα στον κόσμο που ενσωματώνει το σύστημα ασφαλών metadata, Content Credential.

Χάρη στην προσπάθεια του Content Authenticity Initiative (CAI), μία ομάδα δημιουργών περιεχομένου, μηχανικών, δημοσιογράφων και ακτιβιστών οι οποίοι έχουν ως σκοπό να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση και να διατηρήσουν την αυθεντικότητα του περιεχομένου, δημιουργήθηκε το Content Credentials.

Η Leica M11-P θα ενδυναμώσει το στόχο του CAI για την ενίσχυση των φωτογράφων παντού, ενσωματώνοντας το Content Credentials στις φωτογραφίες τους τη στιγμή της καταγραφής, δημιουργώντας έτσι μία αλυσίδα αυθεντικότητας από την κάμερα στο cloud, η οποία θα επιτρέψει στους φωτογράφους να διατηρήσουν ένα βαθμό ελέγχου στην τέχνη τους, στο ρεπορτάζ τους και στο περιεχόμενό τους.

Πρακτικά το Content Credential λειτουργεί καταγράφοντας συγκεκριμένα metadata σχετικά με τη φωτογραφία, όπως η κάμερα που χρησιμοποιήθηκε, η τοποθεσία, η ώρα και άλλες λεπτομέρειες. Τα δεδομένα αυτά ενσωματώνονται στη φωτογραφία χρησιμοποιώντας ένα κρυπτογραφικό κλειδί και μπορούν εύκολα να πιστοποιηθούν online.

Όποτε κάποιος επεξεργάζεται τη φωτογραφία, οι αλλαγές καταγράφονται σε ένα νέο αρχείο το οποίο ενσωματώνεται ξανά στη φωτογραφία, ανανεώνοντας τη βάση δεδομένων του Content Credentials κάθε φορά που η φωτογραφία μοιράζεται στα social media.

Οι χρήστες που βλέπουν αυτές τις φωτογραφίες μπορούν με ένα κλικ στο CR εικονίδιο να προβάλουν όλο το ιστορικό της φωτογραφίας, μέχρι το αρχικό κλικ του φωτογράφου.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά της M11-P, έχουμε έναν BSI CMOS αισθητήρα των 60MP με επεξεργαστή Maestro-III και εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο 256GB.