Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πληρώσει £1.2 δισεκατομμύρια για τον πιο ισχυρό supercomputer κλίματος

Πιο γρήγορες και ακριβείς προβλέψεις από ποτέ
19 Φεβρουαρίου 2020 11:11
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πληρώσει £1.2 δισεκατομμύρια για τον πιο ισχυρό supercomputer κλίματος

Το Met Office, η μετεωρολογική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, θα ξοδέψει £1.2 δισεκατομμύρια για να αποκτήσει τον πιο ισχυρό υπερυπολογιστή κλίματος στον κόσμο. Πρόκειται για μεγάλη αναβάθμιση αφού είναι δέκα φορές ακριβότερος από αυτό που στοίχισε ο τωρινός Cray XC40, αλλά θα προσφέρει πιο γρήγορες και ακριβείς προβλέψεις όντας έξι φορές ισχυρότερος.

Ο supercomputer θα δημιουργήσει ουσιαστικά ένα “ψηφιακό δίδυμο” της ατμόσφαιρας συμπεριλαμβάνοντας δεδομένα όπως ταχύτητες ανέμων, θερμοκρασίες, πιέσεις και άλλα, δημιουργώντας λεπτομερείς προβλέψεις για περιοχές μόλις 1.000 τετραγωνικών μέτρων, μία σημαντική αναβάθμιση από τα 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα που μπορούσε ο Cray XC40. Μάλιστα σε περιοχές ενδιαφέροντος, όπως αεροδρόμια, η ακρίβεια των προβλέψεων θα μπορεί να φτάνει και τα 300 μέτρα.

Πέρα από προβλέψεις όμως, θα μπορεί να προσφέρει στις αρχές μία εκτίμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και να βοηθήσει στη μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Η κατασκευή του θα ξεκινήσει το 2022, ενώ πέντε χρόνια αργότερα θα λάβει αναβάθμιση που θα αυξήσει τις επιδόσεις του κατά τρεις φορές. Η τεράστια επένδυση είναι η μεγαλύτερη που έχει κάνει ποτέ το Met, αλλά υπολογίζει πως η απόδοσή του θα είναι τέτοια που θα αποφέρει £19 για κάθε λίρα που ξοδεύτηκε.

Θα είμαστε χιλιόμετρα μπροστά από οποιονδήποτε άλλο. Τελικά, θα κάνει τη διαφορά σε κάθε άτομο, κάθε κυβερνητική υπηρεσία, κάθε βιομηχανία, καθώς οι άνθρωποι θα βλέπουν τις προβλέψεις να γίνονται σταθερά καλύτερες. – Penny Andersby, Διευθύντρια Met