Η NASA προσφέρει τεχνική υποστήριξη 18.5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά

Επαναφέροντας την κανονική λειτουργία του Voyager 2
02 Φεβρουαρίου 2020 10:18
Η NASA προσφέρει τεχνική υποστήριξη 18.5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά

Μπορεί το Voyager 2 να έχει βγει στο διαστρικό διάστημα, μακριά από το ηλιακό μας σύστημα, ωστόσο αυτό δε σταματά τους μηχανικούς της NASA από το να προσφέρουν τεχνική υποστήριξη στο μεγάλο αυτό εξερευνητή.

Όλα άρχισαν όταν μία καθυστέρηση στην εκτέλεση μιας συνηθισμένης περιστροφής για τη βαθμονόμηση του οργάνου μέτρησης μαγνητικού πεδίου, άφησε δύο συστήματα υψηλής κατανάλωσης ενέργειας ανοιχτά ταυτόχρονα και το σύστημα απενεργοποίησε αυτόματα τον επιστημονικό εξοπλισμό για να συντηρήσει την ενέργειά του.

Η επαναφορά του Voyager 2 σε επιχειρησιακή ετοιμότητα όμως δεν είναι εύκολη υπόθεση. Λόγω της απόστασής του από τη Γη (18.5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα), η επικοινωνία μαζί του με την ταχύτητα του φωτός χρειάζεται 17 ώρες να φτάσει το σκάφος και 17 να επιστρέψει το σήμα στη Γη. Έτσι οι μηχανικοί χρειάζονται 34 ώρες για να επικοινωνήσουν με το σκάφος. Μόνο η εκτίμηση της κατάστασης, τους πήρε αρκετές ημέρες. Από τις 28 Ιανουαρίου οι μηχανικοί ενεργοποίησαν ξανά το ένα από τα όργανα υψηλής κατανάλωσης ενέργειας και τώρα εκτιμούν την κατάσταση του υπόλοιπου σκάφους για να το επαναφέρουν σε πλήρη λειτουργία.