Το θρυλικό τηλεσκόπιο Spitzer αφέθηκε στο σκοτάδι και το κρύο του διαστήματος (BINTEO)

Αποκάλυψε τα μυστικά του σύμπαντος μέσα από την υπέρυθρη ακτινοβολία
01 Φεβρουαρίου 2020 10:20
Το θρυλικό τηλεσκόπιο Spitzer αφέθηκε στο σκοτάδι και το κρύο του διαστήματος (BINTEO)

Ο διακόπτης του Spitzer Space Telescope έκλεισε μετά από 16 χρόνια υπηρεσίας και ένα θησαυρό πληροφοριών που πρόσφερε στην ανθρωπότητα. Ήταν προγραμματισμένο να αποσυρθεί το 2018, αλλά οι συνεχείς αναβολές του διαδόχου του, James Webb Telescope, ανάγκασαν τη NASA να συνεχίσει τη χρήση του.

Το Spitzer μπορούσε να δει το υπέρυθρο φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, εντοπίζοντας ανά τα χρόνια εξωπλανήτες και καφέ νάνους, τα οποία δεν μπορούν να εντοπίσουν τα τηλεσκόπια στο ορατό φάσμα. Ίσως το πιο διάσημο παράδειγμα είναι ο εντοπισμός του συστήματος Trappist-1, ο οποίος περιείχε πλανήτες όμοιου μεγέθους με τη Γη σε απόσταση 39.6 ετών φωτός, ανανεώνοντας την ελπίδα για έναν βιώσιμο εξωπλανήτη.

Το Spitzer μας έμαθε πόσο σημαντικό είναι το υπέρυθρο φως για να καταλάβουμε το σύμπαν μας, τόσο στη δική μας κοσμική γειτονιά όσο και στους πιο μακρινούς γαλαξίες. Η πρόοδος που θα κάνουμε σε πολλούς τομείς της αστροφυσικής στο μέλλον θα οφείλεται στην εξαιρετική κληρονομιά του Spitzer. – Paul Hertz, διευθυντής αστροφυσικής της NASA

Το Spitzer έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατανόησή μας για το σχηματισμό των γαλαξιών και την εξέλιξή τους κατά τη διάρκεια ζωής τους σύμπαντος. Επιπλέον, με την τεχνική της φασματογραφίας, το Spitzer ανέλυσε τη χημική σύσταση διαστρικής σκόνης για να μάθουμε περισσότερα για τα υλικά που σχηματίζουν τελικά τους πλανήτες και τα άστρα.

Όταν το Spitzer σχεδιαζόταν, οι επιστήμονες δεν είχαν βρει ακόμα ούτε έναν εξωπλανήτη και μέχρι να εκτοξευτεί το Spitzer, γνωρίζαμε μόνο για ελάχιστους. Το γεγονός πως το Spitzer έγινε ένα τόσο πανίσχυρο εργαλείο εξωπλανητών, όταν οι σχεδιαστές του δεν μπορούσαν να το προετοιμάσουν για αυτό, είναι πραγματικά εκπληκτικό, αφού παράγαμε αποτελέσματα που μας τρέλαναν. – Sean Carey, manager του Spitzer Science Center