Και ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών των ΗΠΑ επιτίθεται στον Zuckerberg και το Facebook

“Διαδίδουν ψεύδη που γνωρίζουν ότι είναι ψεύδη”
21 Ιανουαρίου 2020 10:54
Και ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών των ΗΠΑ επιτίθεται στον Zuckerberg και το Facebook

Στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας βρίσκεται τον τελευταίο καιρό ο Mark Zuckerberg και το Facebook ενόψει των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ φέτος. Μετά την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία κατηγόρησε ευθέως το Facebook για παραπλάνηση των Αμερικανών, σειρά παίρνει ο υποψήφιος Πρόεδρος των Δημοκρατικών, Joe Biden ο οποίος ζητά να αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας του Facebook από διανομέα σε εκδότη.

Συγκεκριμένα, το τμήμα 230 του Communications Decency Act (CDA) του 1996, ορίζει πως τεχνολογικές εταιρίες όπως το Facebook και η Google οι οποίες απλά μοιράζουν τις πληροφορίες online, είναι διανομείς και όχι εκδότες και έτσι προστατεύονται από πιθανές μηνύσεις για δυσφήμιση. Ο Biden ζητά την κατάργηση του τμήματος 230 και επιτίθεται στον Zuckerberg.

Ξέρει καλύτερα. Και από την πλευρά μου, θεωρώ πως πρέπει να ανησυχούμε όχι μόνο για τη συγκέντρωση εξουσίας, πρέπει να ανησυχούμε και για την έλλειψη ιδιωτικότητας και το ότι αυτοί εξαιρούνται, ενώ οι New York Times δεν εξαιρούνται. Το τμήμα 230 πρέπει να καταργηθεί επειδή το Facebook δεν είναι απλά μία εταιρία internet. Διαδίδει ψεύδη τα οποία γνωρίζει πως είναι ψεύδη και πρέπει να θέσουμε στάνταρ στα πρότυπα των Ευρωπαίων σχετικά με την ιδιωτικότητα.

Αν ο Biden γίνει Πρόεδρος και προσπαθήσει να καταργήσει το τμήμα 230 σίγουρα θα αντιμετωπίσει μεγάλες αντιδράσεις από την Silicon Valley. Αλλά όπως οι τεχνολογικές εταιρίες εμφανίζονται ενωμένες για τη διατήρηση της νομικής τους υπόστασης, το ίδιο συμβαίνει και με τους πολιτικούς, όπου Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι θέλουν το ίδιο πράγμα, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Για τους Ρεπουμπλικάνους, η κατάργηση του τμήματος 230 θα σημάνει πως οι τεχνολογικές εταιρίες δε θα μπορούν να λογοκρίνουν τις απόψεις των συντηρητικών.