Επαναστατική νέα τεχνολογία μπαταριών από την IBM χρησιμοποιεί υλικά που βρίσκουμε στη θάλασσα

Χωρίς βαρέα μέταλλα και με καλύτερες επιδόσεις από τις ιόντων λιθίου
24 Δεκεμβρίου 2019 10:07
Επαναστατική νέα τεχνολογία μπαταριών από την IBM χρησιμοποιεί υλικά που βρίσκουμε στη θάλασσα

Η επανάσταση των ηλεκτρικών οχημάτων που έρχεται τα επόμενα χρόνια, θα απαλλάξει σε σημαντικό βαθμό τον πλανήτη από εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Ωστόσο η χρήση μπαταριών δεν είναι η τέλεια λύση, αφού κατασκευάζονται με τη χρήση βαρέων μετάλλων όπως το κοβάλτιο, υλικά δηλαδή τα οποία βρίσκονται σε περιορισμένα αποθέματα στο υπέδαφος της Γης και ότι μπορεί να σημαίνει αυτό όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για τη γεωπολιτική σταθερότητα αδύναμων κρατών. Τη λύση για αυτό φαίνεται να έχει η IBM, η οποία ισχυρίζεται πως ανέπτυξε μία νέου τύπου μπαταρία όχι μόνο χωρίς βαρέα μέταλλα, αλλά και με υλικά τα οποία είναι ευρέως διαθέσιμα στο θαλασσινό νερό.

Οι νέες μπαταρίες μάλιστα έχουν καλύτερες επιδόσεις από αυτές των ιόντων λιθίου. Έχουν μεγαλύτερη αποδοτικότητα ενέργειας, μπορούν να έχουν μεγαλύτερο φορτίο, να φορτίσουν στο 80% μέσα σε 5 λεπτά, ενώ κοστίζουν και λιγότερο. Σημαντικό επίσης μιας και μιλάμε για χρήση σε οχήματα, είναι πως είναι λιγότερο εύφλεκτες.

Η IBM συνεργάζεται τώρα με την Mercedes-Benz για να βγάλει το πρωτότυπο από το εργαστήριο και να δει πώς μπορεί να την αναπτύξει για χρήση στην αγορά.