Νέοι Snapdragon 865 και 765 από την Qualcomm

Μαζί ανακοινώθηκαν και νέα Xiaomi και Oppo τηλέφωνα
04 Δεκεμβρίου 2019 09:38
Νέοι Snapdragon 865 και 765 από την Qualcomm

Για άλλη μια χρονιά η Qualcomm φιλοξένησε στο εξωτικό Μάουι της Χαβάης ένα μεγάλο γκρουπ ανθρώπων των media, για να τους παρουσιάσει τις τεχνολογικές της εξελίξεις. Φέτος, αποκάλυψε δύο νέα SoCs τα οποία θα εξυπηρετήσουν την 5G αγορά μέσα στο 2020.

Καταρχάς έχουμε το νέο Snapdragon 865, το chip που θα χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες ναυαρχίδες του 2020. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι πως το 5G modem Χ55 το οποίο θα συνοδεύει το chip, δεν είναι ενσωματωμένο στο Snapdragon 865 και η πιθανότερη απάντηση είναι επειδή η επιφάνεια του chip καταλαμβάνεται από AI και γραφικά και δεν υπάρχει περισσότερος χώρος. Ωστόσο δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, αφού και η πλήρης ενσωμάτωση του 4G LTE είχε διαρκέσει πάνω από δύο κύκλους παραγωγής. Και ενώ ο ανταγωνισμός έχει να προσφέρει ενσωματωμένα 5G modems στο chip, η Qualcomm δε θέλει να μειώσει τις επιδόσεις του chip της για να το κάνει.

Snapdragon 765 και 765G τώρα τοποθετούνται και αυτά στις premium συσκευές, λίγο πιο κάτω από τα high-end τηλέφωνα. Αυτή τη φορά το X52 5G modem είναι ενσωματωμένο στο chip, έχοντας όμως μικρότερες επιδόσεις από το X55. Και πάλι καταφέρνει να φτάσει τα 3.7Gbps ταχύτητας και λειτουργεί τόσο με sub-6 όσο και με mmWave συχνότητες. Πέρα από τις 5G δυνατότητες η Qualcomm τονίζει πως το Snapdragon 765 μπορεί να καταγράφει 4K HDR video, ενώ θα έχει και AI δυνατότητες. Τεχνικές λεπτομέρειες και για τα δύο chips θα ανακοινωθούν σήμερα, στη δεύτερη μέρα του συνεδρίου.

Η Xiaomi ήταν η πρώτη κατασκευάστρια εταιρία που ανέβηκε στη σκηνή, ανακοινώνοντας πως το Mi 10 θα έρθει με το Snapdragon 865, ενώ επέδειξε για άλλη μια φορά το Mix Alpha με οθόνη 180 μοιρών και το πρώτο αναδιπλούμενο τηλέφωνο που διπλώνεται σε τρία μέρη, μετατρέποντας το smartphone σε tablet.

Σειρά είχε η Oppo η οποία επιβεβαίωσε πως θα φέρει νέα ναυαρχίδα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 η οποία θα ενσωματώνει τον Snapdragon 865, ενώ ανέφερε και το Oppo Reno 3 Pro που θα φέρει το Snapdragon 765G.