Η τεχνητή νοημοσύνη της Microsoft βοηθά στη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Γλιτώνει πολύτιμο χρόνο που σώζει ζωές
11 Νοεμβρίου 2019 10:03
Η τεχνητή νοημοσύνη της Microsoft βοηθά στη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Η Ινδία κατέχει τη θλιβερή πρωτιά σε παγκόσμιο επίπεδο στους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με 67.000 γυναίκες το χρόνο, πάνω από το 25% δηλαδή των 260.000 θανάτων του χρόνου σε όλο τον κόσμο. Το πρόβλημα εντοπίζεται στη μη έγκαιρη διάγνωση λόγω του μικρού αριθμού κυτταροπαθολόγων και του τεράστιου όγκου ασθενών.

Έτσι η Microsoft ανέπτυξε ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης σε συνεργασία με την SRL Diagnostics, τη μεγαλύτερη αλυσίδα διαγνωστικών υπηρεσιών στη χώρα. Οι γιατροί έλεγξαν χιλιάδες ψηφιακά σκαναρισμένα slides ασθενών με 300-400 κύτταρα το καθένα και σημείωσαν τις παρατηρήσεις τους για να εκπαιδευτεί η τεχνητή νοημοσύνη του Cervical Cancer Image Detection.

Το σύστημα βρίσκεται υπό εσωτερική αξιολόγηση στο SRL και υπάρχει ισχυρό κίνητρο να βγει γρήγορα στην αγορά για να εντοπίζει το 2% περίπου των δειγμάτων τα οποία χρίζουν περαιτέρω αξιολόγησης από γιατρούς. Να σημειώσουμε πως σε περίπτωση έγκαιρης διάγνωσης, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση με το 90% των περιπτώσεων να παρουσιάζει πλήρη ίαση.