Η NASA ζητάει δύο ακόμα Soyuz από τη Ρωσία για τις αποστολές της στον ISS

Δεν είναι ακόμα έτοιμη για εγχώριες επανδρωμένες αποστολές
09 Νοεμβρίου 2019 11:18
Η NASA ζητάει δύο ακόμα Soyuz από τη Ρωσία για τις αποστολές της στον ISS

Μπορεί οι πολιτικές σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας να μη βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδό τους τα τελευταία χρόνια, η συνεργασία τους όμως στο διαστημικό τομέα είναι άριστη. Εδώ και χρόνια οι ΗΠΑ εξαρτώνται από τα Soyuz της Roscosmos για να στέλνουν τους αστροναύτες τους στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Τα σχέδια της NASA για εγχώριες επανδρωμένες εκτοξεύσεις βασίζονται στον ιδιωτικό τομέα, αλλά ούτε η Boeing ούτε η SpaceX είναι έτοιμες ακόμα για κάτι τέτοιο.

Έτσι η NASA ζήτησε με μία επιστολή του διευθυντή της, Jim Bridenstine, τη βοήθεια της Roscosmos για τη συνέχιση των επανδρωμένων αποστολών στον ISS το 2020 και το 2021 και η ρωσική διαστημική υπηρεσία ανταποκρίθηκε άμεσα. Ο επικεφαλής της Roscosmos, Dmitry Rogozin έδωσε εντολή για την κατασκευή δύο ακόμα Soyuz MS σκαφών.

Έδωσα εντολή στην Roscosmos χτες να διαθέσει κεφάλαια για την κατασκευή δύο ακόμα Soyuz σκαφών. Οι δυνατότητες παραγωγής του εργοστασίου μας (Energia Space Rocket Corporation) επιτρέπουν την κατασκευή τεσσάρων διαστημικών σκαφών τη χρονιά αλλά είναι πιθανό να κατασκευάσουμε πέντε σκάφη. Υπάρχουν τόσες δυνατότητες και θα τις εκμεταλλευτούμε. Πέρα από τα σχέδιά μας βάσει του ομοσπονδιακού διαστημικού προγράμματος, βάζουμε δύο ακόμα παραγγελίες για νέα σκάφη.

Ωστόσο ο Rogozin δεν έχασε ευκαιρία να πει ουσιαστικά στον Αμερικανό ομόλογό του “σου τα έλεγα”.

Θα προχωρήσουμε βάσει των αρχών της συνεργασίας μας και θα προσπαθήσουμε να ικανοποιήσουμε τα αιτήματά τους. Τότε, στο διαστημοδρόμιο του Μπαϊκονούρ το Σεπτέμβριο του 2019, εξέφρασα τις ανησυχίες μου στους Αμερικανούς συνεταίρους μας, προειδοποιώντας τους από πριν για το τι θα συνέβαινε αν οι πανηγυρικές δηλώσεις τους πως θα πετούσαν μέχρι την Άνοιξη του 2020 έπεφταν στο κενό, απέναντι στα πρακτικά προβλήματα που σχετίζονται με τις δοκιμές αυτών των σκαφών και τόνισα πως θα  έπρεπε να είχαν παραγγείλει από πιο πριν θέσεις στο σκάφος Soyuz, επειδή χρειάζεται τουλάχιστον δύο χρόνια για να κατασκευάσει η Energia Space Rocket Corporation τέτοια σκάφη.

Τώρα καταλαβαίνουμε πως πρέπει να μιλήσουμε όχι για θέσεις στα Soyuz, αλλά για παροχή της δυνατότητας πτήσης η οποία είναι ένα πολύ πιο σοβαρό θέμα και σχετίζεται ακριβώς με την κρίσιμη κατάσταση όπου οι Αμερικανοί μπορεί να βρεθούν χωρίς αστροναύτες στον ISS, κάτι το οποίο μπορεί να παραλύσει το τμήμα τους.

Να θυμίσουμε πως οι επανδρωμένες πτήσεις της NASA σταμάτησαν το 2011 με το κλείσιμο του προγράμματος του Διαστημικού Λεωφορείου. Έκτοτε, οι Αμερικανοί αστροναύτες μεταφέρονται στον ISS με τους ρωσικούς Soyuz, συμβόλαιο το οποίο εκπνέει στα τέλη του 2019. Οι αμερικανικές εταιρίες Boeing και SpaceX αναπτύσσουν τα CST-100 Starliner και Crew Dragon αντίστοιχα για τη μεταφορά των αστροναυτών στον ISS, κανένα όμως από τα δύο δεν είναι έτοιμα για αυτήν την αποστολή.