Η Σαουδική Αραβία δωροδόκησε υπαλλήλους του Twitter για να κατασκοπεύουν για λογαριασμό της

Παρακολουθούσαν άτομα που ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση
07 Νοεμβρίου 2019 11:20
Η Σαουδική Αραβία δωροδόκησε υπαλλήλους του Twitter για να κατασκοπεύουν για λογαριασμό της

Οι social media πλατφόρμες έχουν στη διάθεσή τους έναν ορμαθό από πληροφορίες μας. Άλλες τις μοιραζόμαστε εθελοντικά δημόσια και άλλες είναι ιδιωτικές τις οποίες είτε τις μοιραζόμαστε με συγκεκριμένα άτομα είτε απαιτούνται μόνο για τη σχέση μας με την εκάστοτε πλατφόρμα, όπως email, τηλέφωνα κλπ. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να προσπελαστούν μόνο από υπαλλήλους των social media εταιριών και αυτό είναι ακριβώς ότι συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση στο Twitter.

Σύμφωνα με τα δικαστήρια του San Francisco, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας επιστράτευσε υπαλλήλους του Twitter για να κατασκοπεύσουν χιλιάδες λογαριασμούς οι οποίοι ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση. Η Σαουδική Αραβία κατέληξε με χιλιάδες ονόματα, email διευθύνσεις, τηλέφωνα, ημερομηνίες γέννησης και IP διευθύνσεις στα χέρια της, ενώ οι υπάλληλοι ανταμείφθηκαν για τις υπηρεσίες τους με ακριβά ρολόγια και δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε μυστικούς λογαριασμούς. Ανάμεσα στα Twitter accounts συμπεριλαμβάνονταν μία προσωπικότητα των δελτίων ειδήσεων και ένας δημοφιλής λογαριασμός με πάνω από 1 εκατομμύριο ακολούθους, οι οποίοι δεν κατονομάστηκαν.

Οι εν λόγω υπάλληλοι βρίσκονται τώρα κατηγορούμενοι από τις ΗΠΑ ως πράκτορες της Σαουδικής Αραβίας χωρίς να έχουν γνωστοποιήσει την ιδιότητά τους στην αμερικανική κυβέρνηση. Η Σαουδική Αραβία τηρεί σιγή ιχθύος για το θέμα. Το Twitter δήλωσε πως συνεργάζεται με τις Αρχές και πως περιορίζει την πρόσβαση ευαίσθητων πληροφοριών “στο μικρότερο δυνατό αριθμό εκπαιδευμένων και ελεγμένων υπαλλήλων”.

Καταλαβαίνουμε τα απίστευτα ρίσκα που παίρνουν πολλοί που χρησιμοποιούν το Twitter για να μοιραστούν τις απόψεις τους με τον κόσμο και να θέσουν υπόλογους τους έχοντες εξουσία. Έχουμε εργαλεία τα οποία προστατεύουν την ιδιωτικότητά τους και την ικανότητά τους να συνεχίσουν το κρίσιμο έργο τους.

Ο καθηγητής κυβερνοσφάλειας, Mike Chapple όμως θεωρεί πως το Twitter δεν περιορίζει την πρόσβαση στο μικρότερο αριθμό ανθρώπων.

Αν το Twitter εφάρμοζε αυτήν την αρχή, αυτή η κατάχρηση πληροφοριών δε θα ήταν δυνατή. Οι social media εταιρίες πρέπει να καταλάβουν πως αυτές οι πληροφορίες είναι ευαίσθητες και πρέπει να περιορίσουν την πρόσβαση στο μικρότερο δυνατό αριθμό υπαλλήλων. Αν δεν το καταφέρουν αυτό, η ιδιωτικότητα, ακόμα και η προσωπική ασφάλεια των social media χρηστών κινδυνεύει.