Το Project Silica της Microsoft αποθήκευσε τον "Superman" του 1978 σε γυαλί

Νέας γενιάς δίσκοι που αντέχουν για αιώνες
05 Νοεμβρίου 2019 11:23
Το Project Silica της Microsoft αποθήκευσε τον "Superman" του 1978 σε γυαλί

Οι εκατομμύρια ταινίες που έχουν τα στούντιο παραγωγής στις αποθήκες τους κινδυνεύουν με το πέρασμα του χρόνου. Τα φιλμ φθείρονται και είναι εύφλεκτα, ενώ ακόμα και η μετάβαση σε σκληρούς δίσκους έχει το ρίσκο της μιας και συχνά παρουσιάζουν προβλήματα. Η Microsoft όμως δημιούργησε ένα μέσο που υπόσχεται να αποθηκεύσει με ασφάλεια δεδομένα για αιώνες.

Όπως αποκαλύπτει το Variety, η Warner Bros. αποθήκευσε την ταινία Superman του 1978 σε μία γυάλινη πλάκα της Microsoft, με την ονομασία Project Silica. Το Project Silica ξεκίνησε το 2016 με σκοπό να δημιουργήσει την ιδανική λύση για αποθήκευση μακράς διαρκείας. Το γυάλινο μέσο έχει διαστάσεις 7.5 x 7.5 x 2mm και έχει 75.6GB αποθηκευτικού χώρου. Όσο η τεχνολογία αναπτύσσεται, θα προσφέρει όλο και περισσότερο χώρο.

Οι ομάδες της Microsoft δοκίμασαν την αντοχή των μέσων βάζοντάς τα σε φούρνο, βυθίζοντάς τα σε βραστό νερό, ζεσταίνοντάς τα σε φούρνο μικροκυμάτων και χαράσσοντάς με μεταλλικά αντικείμενα. Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα παρέμεναν αναλλοίωτα και μπορούσαν να αναγνωστούν.

Στο Project Silica χρησιμοποιείται laser για να χαραχτούν σχήματα στο γυαλί τα οποία περιέχουν πολλαπλά bits πληροφορίας, αντί για τις πτυχώσεις των οπτικών δίσκων που περιέχουν μηδενικά και ένα. Επιπλέον, το γυάλινο μέσο μπορεί να περιέχει πολλαπλές στρώσεις και το μέσο στην περίπτωση του Superman διαθέτει 74. Τα δεδομένα “διαβάζονται” φωτίζοντας το γυαλί με φως και αναλύοντας τις αντανακλάσεις με μικροσκόπιο. Ένας έλεγχος των bits απέδειξε πως η ταινία είχε αντιγραφεί με απόλυτη ακρίβεια στο γυάλινο μέσο.