Η "οχιά" της NASA θα ψάξει για νερό στη Σελήνη

Αυτό είναι το rover VIPER
27 Οκτωβρίου 2019 12:24
Η "οχιά" της NASA θα ψάξει για νερό στη Σελήνη

Πριν η επανδρωμένη αποστολή Artemis φτάσει στο νότιο πόλο της Σελήνης, η NASA θα στείλει πρώτα ένα εξερευνητικό ρομποτικό όχημα. Το VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) θα ψάξει για παγωμένο νερό στην περιοχή, συλλέγοντας δείγματα για να καταλάβουμε αν ο φυσικός μας δορυφόρος έχει αρκετά αποθέματα νερού για να υποστηρίξει μελλοντικές αποστολές και αποικίες.

Το κλειδί για να ζήσουμε στη Σελήνη είναι το νερό – το ίδιο νερό με αυτό της Γης. Από την επιβεβαίωση του νερού σε μορφή πάγου στη Σελήνη πριν δέκα χρόνια, το ερώτημα τώρα είναι αν η Σελήνη μπορεί να περιέχει την ποσότητα των πόρων που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε εκτός Γης. Αυτό το rover θα μας βοηθήσει να απαντήσουμε σε πολλά ερωτήματα που έχουμε σχετικά με το πού βρίσκεται το νερό και πόσο υπάρχει για να χρησιμοποιήσουμε. – Daniel Andrews, project manager του VIPER

Το VIPER θα καλύψει αρκετά χιλιόμετρα για να βρει περιοχές με νερό κάτω από την επιφάνεια, χρησιμοποιώντας το όργανο Neutron Spectrometer System. Μόλις εντοπίσει κάτι, θα αναπτύξει το τρυπάνι TRIDENT (The Regolith and Ice Drill for Exploring New Terrain) για να σκάψει για δείγματα. Δείγματα τα οποία θα αναλυθούν από δύο ακόμα όργανα που ενσωματώνει το VIPER, - το MSolo (Mass Spectrometer Observing Lunar Operations) και το NIRVSS (Near InfRared Volatiles Spectrometer System) – για να καταλάβουμε τη σύνθεση και τη συγκέντρωση του πάγου ή άλλων πόρων που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε. Το VIPER αναμένεται να φτάσει στην επιφάνεια της Σελήνης το Δεκέμβριο του 2022.