Η Microsoft κερδίζει το JEDI συμβόλαιο του Πενταγώνου αξίας $10 δις

Πήρε την μπουκιά μέσα από το στόμα της Amazon
27 Οκτωβρίου 2019 10:58
Η Microsoft κερδίζει το JEDI συμβόλαιο του Πενταγώνου αξίας $10 δις

Στη Microsoft κατέληξε τελικά το τεράστιο συμβόλαιο $10 δισεκατομμυρίων της κυβέρνησης των ΗΠΑ, όπως επιβεβαίωσε το Υπουργείο Άμυνας της χώρας. Γνωστό και ως JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure), το συμβόλαιο προβλέπει παροχή cloud υπηρεσιών για αποθήκευση αλλά και για επεξεργασία τεχνητής νοημοσύνης, εκμάθησης μηχανής και τη δυνατότητα μικρο-διαχείρισης δραστηριοτήτων αποστολών.

Το συμβόλαιο διεκδικούσαν αρκετές εταιρίες τεχνολογίας, με την IBM και την Oracle να αποκλείονται τον Απρίλιο, αφήνοντας τις δύο κυρίαρχες δυνάμεις στο χώρο του cloud, Microsoft και Amazon να κονταροχτυπιούνται. Η Microsoft επικράτησε τελικά, αλλά όχι χωρίς προβλήματα. Πολλοί κατηγορούν τη διοίκηση Trump πως ενεπλάκη ενεργά, μιας και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι σφοδρός επικριτής της Amazon και του Jeff Bezos.

Από την άλλη, ενώ πρόκειται για μία μεγάλη νίκη για τη Microsoft, οι υπάλληλοί της ίσως να μην το δούνε έτσι. Το αντιστρατιωτικό κλίμα στις εταιρίες τεχνολογίας αυξάνεται, με τους υπαλλήλους της Microsoft να καλούν την εταιρία να αποσυρθεί από το HoloLens συμβόλαιο που έχει με τον αμερικανικό Στρατό, ενώ η εταιρία να συνεχίζει τα τιμά το συμβόλαιο παρά τις αντιδράσεις. Να θυμίσουμε πως στο στρατόπεδο της Google, χιλιάδες υπάλληλοι διαμαρτυρήθηκαν για την εμπλοκή της εταιρίας στο Project Maven του Πενταγώνου, με αποτέλεσμα η Google να αποσυρθεί από την τελευταία φάση του διαγωνισμού.