Οι φωτογραφίες από iPhone αποθηκεύονται στην αρχική τους ποιότητα στο Google Photos

Χάρη σε ένα παραθυράκι στο format αποθήκευσης
19 Οκτωβρίου 2019 10:56
Οι φωτογραφίες από iPhone αποθηκεύονται στην αρχική τους ποιότητα στο Google Photos

Τη στιγμή που το Google Pixel 4 δεν προσφέρει πλέον δωρεάν αποθήκευση φωτογραφιών στην αρχική τους ποιότητα στο Google Photos (όπως ίσχυε μέχρι τώρα για τα Pixel), το χαρακτηριστικό αυτό το απολαμβάνουν απροσδόκητα οι χρήστες…iPhone!

Όπως ανακάλυψε ο χρήστης Reddit, u/stephenvsawyer, ένα παραθυράκι στο format αποθήκευσης των φωτογραφιών στα iPhones τους επιτρέπει να αποθηκεύονται οι φωτογραφίες στην αρχική τους ποιότητα, χωρίς να συμπιέζονται από την εφαρμογή του Google Photos. Η Apple χρησιμοποιεί το HEIC είδος αρχείου αντί για το JPG στις φωτογραφίες των iPhone, το οποίο προφανώς έχει πολύ καλύτερη συμπίεση από ότι μπορεί να πετύχει ακόμα και η ίδια η Google.

Με όλα τα μοντέρνα iPhones που καταγράφουν φωτογραφίες σε HEIC format, το οποίο είναι μικρότερο ακόμα και από τα συμπιεσμένα JPG αρχεία της Google, τα iPhones μπορούν να έχουν δωρεάν απεριόριστο χώρο αποθήκευσης στην αρχική ποιότητα των φωτογραφιών, απλά επειδή θα κόστιζε στην Google τόσο σε αποθηκευτικό χώρο (επειδή αν η Google προσπαθούσε να συμπιέσει το HEIC των iPhones θα γινόντουσαν μεγαλύτερα) όσο και σε υπολογιστική ισχύ (επειδή η Google δε χρειάζεται να συμπιέσει και να επεξεργαστεί τα δισεκατομμύρια των φωτογραφιών των iPhones).

Οπότε η Apple κυριολεκτικά εξοικονομεί στην Google εκατομμύρια δολάρια καταγράφοντας τις φωτογραφίες σε HEIC και ωφελεί τους χρήστες iPhone ταυτόχρονα επειδή αποθηκεύονται οι φωτογραφίες τους στην αρχική τους ποιότητα.

Να σημειώσουμε πως και σε  ορισμένες Android συσκευές υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης των φωτογραφιών σε HEIC/HEIF μορφή και μπορείτε να το δείτε από τις ρυθμίσεις της κάμεράς σας. Να σημειωθεί επίσης πως ενώ οι φωτογραφίες HEIC μπορούν να αποθηκεύονται στο αρχικό τους μέγεθος, τα videos στο Google Photos θα συνεχίσουν να συμπιέζονται στα 1080p.