Διέρρευσαν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σχεδόν όλου του πληθυσμού του Εκουαδόρ

Ανάμεσά τους 6.7 εκατομμύρια παιδιά
18 Σεπτεμβρίου 2019 10:32
Διέρρευσαν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σχεδόν όλου του πληθυσμού του Εκουαδόρ

Μία από τις μεγαλύτερες διαρροές ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων σε μία χώρα σημειώθηκε στο Εκουαδόρ και αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα. Πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και σχεδόν 7 εκατομμύρια ανήλικοι, είδαν τα δεδομένα τους να γίνονται διαθέσιμα στον οποιονδήποτε. Σε αυτό το στάδιο των ερευνών δεν είναι ακόμα γνωστό ακριβώς πόσοι πολίτες της χώρας επηρεάστηκαν, ο πληθυσμός της πάντως είναι 16.5 εκατομμύρια κάτι που σημαίνει πως πιθανώς ολόκληρος ο πληθυσμός έπεσε θύμα του leak. Θύματα είναι και ο Πρόεδρος της χώρας, καθώς και ο ιδρυτής του WikiLeaks, Julian Assange στον οποίο χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο από το Εκουαδόρ το 2012.

Την αποκάλυψη έκανε η εταιρία ασφαλείας vpnMentor και τα δεδομένα διέρρευσαν από έναν server της Elasticsearch στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, η οποία ανήκει στην εταιρία Novaestrat που εδρεύει στο Εκουαδόρ. Τα δεδομένα των πολιτών προήλθαν από πολλαπλές πηγές όπως κυβερνητικά μητρώα, τράπεζες και υπηρεσίες μεταφορών. Περιλαμβάνουν ονόματα, ημερομηνίες γεννήσεως, αριθμούς ταυτότητας, τηλέφωνα, διευθύνσεις, ΑΦΜ, μέλη οικογένειας, διπλώματα οδήγησης και αριθμούς και υπόλοιπα λογαριασμών σε τράπεζες.

Η ειδική ομάδα κρούσης κυβερνοεγκλημάτων του Εκουαδόρ σταμάτησε τη διαρροή στις 11 Σεπτεμβρίου και συνέλαβε τον manager της Novaestrat, με την Υπουργό Τηλεπικοινωνιών της χώρας να δηλώνει πως θα κατηγορηθεί για εγκληματική ενέργεια.

Όπως σημειώνει η vpnMentor, το leak αυτό μπορεί να έχει συνέπειες σε βάθος χρόνου για τους πολίτες και τις εταιρίες του Εκουαδόρ, αφού αν τα δεδομένα πέσουν σε λάθος χέρια, η χώρα θα αντιμετωπίζει για χρόνια οικονομικές απάτες, κλοπές ταυτότητας, βιομηχανική κατασκοπεία και άλλα. Η κυβέρνηση τονίζει πως τα δεδομένα δεν κλάπηκαν με hacking στις κυβερνητικές βάσεις δεδομένων, μιας και τα συστήματά της είναι ενημερωμένα και ικανά να απωθήσουν επιθέσεις. Σημείωσε πως η Novaestrat συγκέντρωσε τα δεδομένα με τη συνεργασία πρώην δημόσιων λειτουργών που είχαν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες.