Ακόμα 500 εκατομμύρια λογαριασμοί διέρρευσαν online  

Η καυτή πατάτα στα χέρια του LinkedIn

Ακόμα 500 εκατομμύρια λογαριασμοί διέρρευσαν online

Λίγες μέρες μετά τη μαζική διαρροή δεδομένων του Facebook με τα στοιχεία 533 εκατομμυρίων χρηστών να βρίσκονται διαθέσιμα δωρεάν online, ακόμα μία διαρροή ίδιου μεγέθους έρχεται να κλονίσει την αξιοπιστία των μεγάλων πλατφορμών. Αυτή τη φορά, ένα αρχείο με πληροφορίες 500 εκατομμυρίων προφίλ από το LinkedIn διατέθηκε προς πώληση σε ένα hacker φόρουμ, ενώ αυτός που ανάρτησε την προσφορά κάνει διαθέσιμα 2 εκατομμύρια αρχεία ως απόδειξη των λεγόμενών του. Στα αρχεία συμπεριλαμβάνονται τα πλήρη ονόματα, οι email διευθύνσεις, οι τηλεφωνικοί αριθμοί, το φύλο και άλλες πληροφορίες των χρηστών.

Το LinkedIn έσπευσε να τονίσει πως τα δεδομένα περιέχουν πληροφορίες που πάρθηκαν από πολλές πηγές και πως δεν προέρχονται όλα από την επαγγελματική social media πλατφόρμα. Μάλιστα ισχυρίζεται πως στα δεδομένα δε συμπεριλαμβάνονται ιδιωτικές πληροφορίες χρηστών του LinkedIn και πως δεν υπήρξε data breach.

Ερευνήσαμε τα υποτιθέμενα δεδομένα που έχουν αναρτηθεί προς πώληση και διαπιστώσαμε πως πρόκειται για μία συγκέντρωση δεδομένων από έναν αριθμό websites και εταιριών.

Να σημειώσουμε πως οι ιταλικές Αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα με επίκεντρο το LinkedIn για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων, καθώς η Ιταλία έχει το μεγαλύτερο αριθμό LinkedIn χρηστών στην Ευρώπη.

Όπως και το data leak του Facebook, έτσι και τώρα αυτοί που επλήγησαν είναι πιο ευάλωτοι σε επιθέσεις phishing, σε spam emails και τηλεφωνικές κλήσεις, καθώς και σε brute-force επιθέσεις για τα passwords των LinkedIn προφίλ τους ή των email τους. Σε κάθε περίπτωση να είστε σε εγρήγορση για ύποπτα και ασυνήθιστα emails, μηνύματα και κλήσεις που σας ζητούν στοιχεία ή να πατήσετε σε κάποιο link.

Ροη ειδησεων