Ιαπωνία: Μεθυσμένος άντρας έχασε USB με τα προσωπικά δεδομένα των κατοίκων ολόκληρης πόλης

Μια ασυνήθιστη ιστορία διαρροής δεδομένων
27 Ιουνίου 2022 23:38
Ιαπωνία: Μεθυσμένος άντρας έχασε USB με τα προσωπικά δεδομένα των κατοίκων ολόκληρης πόλης

Κατά καιρούς έχουμε ακούσει για περιστατικά hacking, εύκολα προβλέψιμους κωδικούς και πολλούς τρόπους που ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα έχουν διαρρεύσει. Τώρα, ένας άνδρας στην Ιαπωνία έρχεται να εμπλουτίσει τη λίστα με μια...ασυνήθιστη ιστορία.

Περνώντας σε λεπτομέρειες και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, ένας άνδρας ηλικίας περίπου 40 ετών, ο οποίος εργάζεται σε μια εταιρεία που έχει αναλάβει να προσφέρει διάφορες παροχές σε νοικοκυριά που δε φορολογούνται, βγήκε για ποτό μετά τη δουλειά του μαζί με συναδέλφους και έχασε ένα USB στικάκι, το οποίο περιλάμβανε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα περίπου 500 χιλιάδων ανθρώπων.

Ο άνδρας, το όνομά του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, τοποθέτησε το USB στην τσάντα του πριν από τη νυχτερινή του έξοδο στην πόλη Amagasaki, βορειοδυτικά της Οσάκα. Αφού πέρασε αρκετές ώρες πίνοντας σε ένα τοπικό μαγαζί, τελικά κατέληξε να λιποθυμήσει στην άκρη ενός δρόμου, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Όταν τελικά ξαναβρήκε τις αισθήσεις του, κατάλαβε ότι έλειπε τόσο η τσάντα του όσο και το πολύτιμο USB στικ.

Σε αυτό είχε μεταφέρει τα προσωπικά στοιχεία των κατοίκων ολόκληρης της πόλης! Το θέμα μάλιστα είναι τόσο σοβαρό που κλήθηκαν να πάρουν θέση μέχρι και αξιωματούχοι της Amagasaki, οι οποίοι τόνισαν πως στο USB υπήρχαν τα ονόματα, οι ημερομηνίες γεννήσεως και οι διευθύνσεις όλων των κατοίκων της πόλης. Συγχρόνως, περιλάμβανε και φορολογικά στοιχεία, καθώς και λεπτομέρειες για τους τραπεζικούς λογαριασμούς και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες για όλες τις οικογένειες που λαμβάνουν κοινωνική ασφάλιση.

Βέβαια, καθησυχάζοντας τον κόσμο, οι αξιωματούχοι της πόλης επισήμαναν πως τα αρχεία είναι κρυπτογραφημένα και κλειδωμένα με κωδικό, ενώ για την ώρα δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως υπήρξε προσπάθεια από τον οποιοδήποτε να αποκτήσει πρόσβαση.

Ο δήμαρχος της πόλης και άλλοι στελέχη ζήτησαν συγνώμη στους κατοίκους, τονίζοντας:

Λυπούμαστε βαθύτατα που βλάψαμε την εμπιστοσύνη του κοινού στη διοίκηση της πόλης.

Tags: