Η Google θα πληρώσει σχεδόν €1 δις στη Γαλλία για διαφυγόντες φόρους

Η υπόθεση θέτει δεδικασμένο και για άλλες τεχνολογικές εταιρίες στη χώρα
13 Σεπτεμβρίου 2019 10:00
Η Google θα πληρώσει σχεδόν €1 δις στη Γαλλία για διαφυγόντες φόρους

Η Google συμφώνησε να πληρώσει σχεδόν €1 δισεκατομμύριο στις γαλλικές Αρχές ως μέρος του διακανονισμού για να λήξει μία υπόθεση οικονομικής απάτης που ξεκίνησε τέσσερα χρόνια πριν και μπορεί να θέσει δεδικασμένο και για άλλες τεχνολογικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Συγκεκριμένα, η Google θα πληρώσει €500 εκατομμύρια ως διαφυγόντες φόροι, μιας και η έδρα του ευρωπαϊκού γραφείου της εταιρίας είναι στο Δουβλίνο. Έτσι η Google πληρώνει ελάχιστους φόρους στα κράτη-μέλη, αφού δηλώνει όλα τα έσοδά της στην Ιρλανδία, όπου έχει εξαιρετικά χαμηλό φορολογικό συντελεστή. Ωστόσο οι γαλλικές Αρχές κατάφεραν να θέσουν την Google υπόλογη καθώς δεν ανέφερε όλες τις φορολογίσιμες εργασίες της στη Γαλλία. Επιπλέον, θα πληρώσει ακόμα €465 εκατομμύρια σε άλλου είδους φόρους.

Το πρόστιμο μπορεί να μοιάζει μικρό για τον τεχνολογικό κολοσσό που ονομάζεται Google, ωστόσο είναι πολύ αυστηρότερο από το προηγούμενο που επέβαλε η αμερικανική ρυθμιστική αρχή FTC στην Google ύψους $170 εκατομμυρίων, για παραβίαση των ψηφιακών δεδομένων παιδιών στο YouTube. Η Ευρωπαϊκή Ένωση τηρεί σκληρή στάση έναντι των τεχνολογικών εταιριών και ειδικά η Γαλλία, η οποία πρόσφατα πέρασε και νέο φόρο για τις online πλατφόρμες. Αντίθετες σε αυτήν τη στάση είναι η Ιρλανδία, η Δανία, η Σουηδία και η Φινλανδία.

Παραμένουμε πεπεισμένοι πως μία συντονισμένη αναθεώρηση του διεθνούς φορολογικού συστήματος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσφέρουμε ξεκάθαρο πλαίσιο για τις εταιρίες που λειτουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο. – Google