Νέα προσθετικά πόδια επιτρέπουν την αίσθηση σε πέλμα και γόνατο

Σε πραγματικό χρόνο
10 Σεπτεμβρίου 2019 11:02
Νέα προσθετικά πόδια επιτρέπουν την αίσθηση σε πέλμα και γόνατο

Τα προσθετικά μέλη, όσο κι αν έχουν βοηθήσει ανθρώπους με αναπηρία να κινηθούν ή να πραγματοποιήσουν εργασίες, ποτέ δε θα έχουν την αίσθηση του δικού τους μέλους που χάσανε… Ποτέ;

Ερευνητές από το ETH της Ζυρίχης τροποποίησαν ένα προσθετικό πόδι με αισθητήρες και ηλεκτρόδια, ώστε να επιτρέπει στο χρήστη να νιώθει το πέλμα και το γόνατο. Η έρευνά τους δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine.

Το μέλος που χρησιμοποίησαν είναι το προσθετικό πόδι Ossur, το οποίο διαθέτει ήδη μικροεπεξεργαστή και αισθητήρα κλίσης. Έπειτα τοποθέτησαν στο πέλμα 7 αισθητήρες για να μεταδίδουν σήματα σε πραγματικό χρόνο. Τα σήματα στέλνονται σε ένα εμφύτευμα που βρίσκεται στο κνημιαίο νεύρο και επιτρέπει στον εγκέφαλο να μεταφράζει αυτά τα σήματα ως αίσθηση.

Αυτό σημαίνει πως ο χρήστης θα νιώθει πέλμα και γόνατο, αυξάνοντας την αυτοπεποίθησή του στη χρήση του προσθετικού ποδιού. Ένα ακόμα πλεονέκτημα που παρατηρήθηκε είναι πως μειώνεται ή ακόμα και εξαφανίζεται ο πόνος του μέλους-φάντασμα, η παρουσία πόνου ή μουδιάσματος δηλαδή του μέλους που έχει ακρωτηριαστεί.

Η νέα τεχνολογία δεν είναι ακόμα έτοιμη για την αγορά, αλλά οι ερευνητές ελπίζουν πως με περαιτέρω έρευνα και δοκιμές θα μπορέσουν να το προσφέρουν προς πώληση.